El corriol camanegre torna a les platges per criar-hi

El GEPEC-EdC inicia la campanya 2024 del projecte de conservació del corriol camanegre amb una aplicació mòbil i un enfocament renovat

Corriol 2024

Si passegem per les nostres platges en aquesta època de l’any podrem observar les primeres parelles de corriols camanegres (Charadrius alexandrinus) que ja han arribat per criar-hi i fer-hi el niu. El corriol camanegre és un petit ocell limícola que habita a les nostres platges durant els mesos de calor i aprofita la sorra i les dunes per pondre-hi els ous.

Tanmateix, a casa nostra aquesta espècie es troba amenaçada degut a la pèrdua d’hàbitat com a conseqüència de la regressió de les platges degut al canvi climàtic, als usos recreatius que cada estiu els humans fet a les platges o la presència d’altres espècies depredadores com garses, gats o gossos entre altres.


Aquest mes de març el GEPEC-EdC inicia la seva campanya anual del projecte de conservació del corriol camanegre en la qual farà el seguiment d’aquesta espècie a diferents municipis del Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès gràcies a l’ajuda econòmica de CaixaBank. Per fer aquest seguiment comptarà amb la participació d’un gran nombre de persones que de forma voluntària recorreran les platges per identificar els exemplars d’aquesta espècie i registrar l’evolució de la seva supervivència durant el període de reproducció comprès entre el mes de març i el mes d’agost.

Anualment l’entitat signa convenis de col·laboració amb diferents ajuntaments del litoral per a implementar mesures de gestió en l’hàbitat del corriol que beneficien tant a la biodiversitat associada a les platges com al manteniment de les característiques naturals de les platges. Per tal de conscienciar a la població, i concretament als més petits, també es faran activitats amb escoles d’aquests municipis per fomentar l’educació ambiental i la sensibilització envers al corriol i la protecció del seu hàbitat.

Una app per millorar-ne el seguiment

Enguany el projecte presenta una novetat, s’ha creat una APP (aplicació mòbil) gratuïta tant per iOS i Android anomenada “Corriol APP” que servirà perquè qualsevol persona pugui registrar dades importants per la conservació de l’espècie. L’aplicació ha estat creada per un voluntari de l’entitat dins del programa d’Aprenentatge i Servei de la Universitat Rovira i Virgili. Es tracta d’una aplicació que ocupa poca memòria al nostre dispositiu, molt fàcil i àgil d’utilitzar i adaptada per a qualsevol classe de públic.

Sigues voluntari del corriol

El proper 6 d’abril, es farà una formació presencial a Calafell per totes les persones que vulguin participar en aquest projecte.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *