Celebrem el Dia Mundial de les oliveres

Un dels eixos d’acció principals de la nostra entitat és la protecció de les oliveresmonumentals, un patrimoni únic en perill

Xavi Jiménez - oliveres ulldecona

26 de novembre, Dia Mundial de les Oliveres

Avui, 26 de novembre, el GEPEC-EdC celebrem el Dia Mundial de les Oliveres i posem en valor aquest arbre emblemàtic i els valors culturals i ambientals associats.

L’Organització de les Nacions Unides va escollir aquest dia amb l’objectiu de protegir l’olivera i promoure els valors que representa de pau, saviesa i sostenibilitat mediambiental. Des de la nostra entitat som molt conscients de la grandesa d’aquests arbres i ja fa temps que treballem per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre. Ara fa un any, vam posar en marxa la creació de la “Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre”.

Olivera monumental a Ulldecona. © Aura Colomé

Què passa amb les oliveres monumentals a les Terres de l'Ebre?

A les Terres de l’Ebre hi trobem un mar d’oliveres, amb una bona quantitat d’oliveres monumentals que conformen un ecosistema únic d’altíssim valor ambiental, patrimonial i cultural. Acullen gran biodiversitat i són l’hàbitat d’espècies protegides i en perill, i simbolitzen la cultura i la tradició d’un territori. Són la història viva de Catalunya. És inversemblant que, malgrat el seu gran valor, l’espoli d’aquests arbres
sigui una realitat al nostre país.

Oliveres monumentals transportades © Salvem Lo Montsià

El tràfic d’oliveres monumentals continua sent una realitat tot i l’existència de la “llei de protecció conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals”, que no ha parat l’arrencada i comercialització d’oliveres de menys de 3,5 m de perímetre. Malauradament és normal veure per les carreteres arbres molt grans, monumentals, carregats damunt de camions, i seguim veient com el mar d’oliveres va passant de mar a arxipèlag.

El GEPEC-EdC, implicat en la conservació de les oliveres monumentals

Ara farà un any, el GEPEC-Edc va posar en marxa la creació de la “Reserva d’Oliverars
Monumentals de les Terres de l’Ebre”, un projecte de promoció de custòdia del territori, reconversió i valorització agrària per conservar les oliveres monumentals, que alhora són l’hàbitat d’espècies protegides.

El nucli de la reserva el conforma una finca de 2 ha ubicada al terme d’Ulldecona que vam comprar al 2021, i es complementa amb els acords de custòdia amb altres propietaris.

A banda, per tal de fomentar la conservació dels oliverars i la recuperació dels camps abandonats, la nostra entitat vam comprar una segona finca, de més de 4 ha, ubicada també a Ulldecona.

En el transcurs del projecte, ja hem signat quatre acords de custòdia amb diferents finques d’oliverars monumentals que sumen un total de més de 70 ha d’oliverars monumentals.

Volem ampliar la reserva signant més
acords de custòdia i fent una reconversió agrària a ecològic, posant en valor el fruit de les oliveres monumentals i demostrant que el seu cultiu pot ser sostenible i rendible econòmicament.

Amb tot, es vol revertir la dinàmica actual d’abandonament de molts oliverars monumentals.

Olivera monumental a Ulldecona. © Aura Colomé

El projecte inclou, doncs, un canvi del seu mode de cultiu, revalorant tant el seu oli com els valors patrimonials associats. L’objectiu final del projecte no és altre que aconseguir que les oliveres i els oliverars monumentals es conservin, que el seu cultiu tingui futur i que la presència d’aquestes oliveres esdevingui un orgull per les poblacions on es troben aquests arbres i pels seus propietaris i que el cultiu d’aquests arbres esdevingui una eina important per la conservació de la biodiversitat. 

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

2 Responses

  1. Protegir les oliveres és del tot indispensable. No podem permetre què expolien un patrimoni tan nostre i d’una bellesa incalculable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *