Avui és el Dia Mundial Dels Oceans!

Els oceans pateixen greument els efectes del canvi climàtic, posant en risc les espècies marines. La tortuga babaua pateix la contaminació, l’allau de plàstics al mar, la captura accidental i la desaparició de les platges on pon els ous.

Tortuga careta

Et presentem la tortuga babaua!

La tortuga babaua (Caretta caretta) és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Pot pondre entre 100 i 120 ous per niu a la sorra de la platja, i el període d’incubació pot arribar a durar més de dos mesos! Els ous solen fer eclosió a la nit, donant pas a una escena màgica en què les petites tortuguetes fan camí cap al mar sota la llum de la lluna!

 

Tenim tortugues marines a les nostres platges?

Sembla mentida, però sí! La tortuga babaua està retornant a les nostres platges per reproduir-se i pondre els ous. Desenes de tortuguetes podrien néixer a les nostres platges si cuidem els seus nius!

Per què és tan important la protecció dels nius?

Tot i ser l’espècie de tortuga més abundant del Mediterrani, la seva situació està molt lluny de ser idònia. La contaminació marina, l’allau de deixalles als nostres oceans, la captura accidental de tortugues han provocat que la tortuga babaua estigui malauradament considerada espècie vulnerable. Les platges on pon els ous, per si no fos prou, estan desapareixent. En greu estat de conservació, és essencial que cada ou del niu pugui convertir-se en una tortuga més als nostres oceans!

La tasca del GEPEC-EdC

Prospectem les platges a la recerca de rastres, tortugues o bé nius per tal d’avisar si en trobem. En cas de posta, com ja vam fer l’estiu passat a la platja de La Pineda, ens organitzem per protegir els nius les 24 hores del dia: no els abandonem en cap moment durant dos mesos fins que neixen les tortugues, assegurant-ne la supervivència i camí cap al mar. Aquesta és una tasca que ve de lluny: abans i tot d’acollir tortugues a les nostres costes, al GEPEC-EdC ja havíem creat la primera xarxa de voluntariat de resposta ràpida a Catalunya per encallaments d’espècies marines com tortugues i dofins. 

I tu, com pots ajudar?

Des de les petites accions…

Evita comprar plàstic d’un sol ús, la roba o els productes que contenen microplàstics, comprant peix de pesca sostenible, pren consciència sobre la importància de tenir platges naturalitzades…

A les grans!

Fes voluntariat amb nosaltres i ajuda’ns a vigilar els nius de tortuga babaua! Col·labora passejant per les platges buscant el rastre de la tortuga babaua. Si tenim sort i les tortugues fan niu a les nostres platges, també et necessitarem per fer torns de vigilància dels nius! Apunta’t al grup de voluntariat del GEPEC-EdC i ajuda a les petites tortuguetes a arribar al mar!

Podem salvar la tortuga babaua?

Protegir els ous de tortuga babaua fins que neixen les tortuguetes és vital per la seva supervivència, però cal un canvi molt més ampli per revertir la situació crítica en què es troba aquesta espècie. Cal salvar el mar des de terra endins: hem d’evitar l’ús de plàstics d’un sol ús que acaben al mar, una transició cap a l’ecològic des del sector de l’agricultura i la ramaderia, deixar de contaminar els nostres rius, entre molts altres factors, serà impossible millorar l’estat actual del nostre mar. El repte és immens, però cuidar els nostres mars i oceans és l’única solució per salvar la tortuga babaua i les espècies marines.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *