Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 Dia Internacional de les Muntanyes 2020: una ocasió per reflexionar - GEPEC-EdC
Search
Close this search box.

Dia Internacional de les Muntanyes 2020: una ocasió per reflexionar

Les muntanyes cobreixen al voltant d'un 22% de la superfície terrestre i tenen un paper fonamental en la vida de milions d'éssers vius. Avui 11 de desembre les reivindiquem!

dia-internacional-muntanyes-ports

Des de l’any 2003, les Nacions Unides estableix l’11 de desembre com el Dia Internacional de les Muntanyes. I és que la importància d’aquests espais és majúscula: les regions muntanyoses proporcionen aliment i benestar no només als 915 milions de persones que hi habiten (aproximadament el 13% de la població mundial), sinó que també beneficien a la resta de persones que viuen al planeta.

Aquesta celebració serveix per ressaltar la importància de les muntanyes pel que fa a problemàtiques molt actuals: el canvi climàtic, la fam i les migracions. A mesura que el món continua escalfant-se, les persones de muntanya -algunes de les més pobres del món- s’enfronten a lluites encara més grans per sobreviure. L’augment de les temperatures també significa que les glaceres de les muntanyes s’estan fonent a un ritme sense precedents, que afecta els subministraments d’aigua dolça aigües avall per a milions de persones.

Pel que fa a la fauna i la flora, les muntanyes són un dels ecosistemes més importants perquè acullen una quarta part dels animals i plantes del Planeta. Moltes espècies d’animals i sobretot de plantes, s’han adaptat a les extremes condicions de les Muntanyes, especialment de l’alta muntanya boreal. Espècies que, precisament per la seva alta especialització en la forma de viure, estan greument amenaçades per aquest canvi climàtic i per la pressió humana que els arracona.

El gran paper de les muntanyes mediterrànies

A Catalunya, les terres del Sud alberguen un ampli conjunt de serralades mediterrànies: les Muntanyes de Prades, les serres de Llaberia, Montsant i Cardó-Boix, el massís dels Ports de Tortosa-Beseit… Totes elles presenten ecosistemes únics però també afectats pel fàcil accés a aquests espais, que afavoreix la presència humana.

Les muntanyes mediterrànies són zones especialment sensibles per les seves particularitats de flora i fauna. Un clar exemple: la somereta (Lluciapomaresius panteli), un insecte característic del Parc Natural del Montsant. Malgrat ser una espècie endèmica única, la somereta no gaudeix de cap protecció legal específica.

Somereta del Monsant sobre una savina. Autor: Ernest Vives.

És responsabilitat de totes i tots que, quan visitem les muntanyes del Sud, gaudim del seu paisatge de manera respectuosa. És imperatiu seguir les senyals i recomanacions establertes per les autoritats competents de l’espai, no interferir amb la fauna que hi viu, emportar-nos les deixalles que generem, etc.

Aquesta voluntat de respecte i conservació cal estendre-la per tot el territori. Només així podrem recuperar la biodiversitat que al llarg dels últims 100 anys ha anat desapareixent de les zones muntanyoses. Parlem d’espècies en perill d’extinció com la cabra hispànica, el linx i llop ibèrics, juntament amb moltes altres.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *