COM AJUDAR ELS OCELLS DEL NOSTRE ENTORN

Viure en un entorn envoltat d’animals és el somni de qualsevol amant  de la natura, i utilitzant alguns trucs senzills podem aconseguir-ho, tant si vivim al camp com en una ciutat o si disposem d’un jardí o tan sols d’un balcó o el ampit d’una finestra.

Els jardins i les zones verdes permeten la convivència de natura i persones i poden actuar de pont entre espais naturals. Tant se val si és un jardí, un balcó, un hort, o si vivim al centre d’una ciutat, en un barri residencial o al camp…. tenim un munt d’opcions per gaudir de la natura al costat de casa.

A I’hivern, les temperatures baixen dràsticament, els insectes desapareixen, la majoria de les plantes no hi floreixen, molts arbres perden les fulles, l’aigua es congela i la neu cobreix molts recursos alimentaris que tot d’una es tornen inaccessibles. Els ocells experimenten llavors canvis fisiològics i necessiten energia per a sobreviure; les nits son mes llargues i fredes i l’obliguen a haver d’emmagatzemar energia frenèticament durant les hores de llum alhora que la manca de cobertura vegetal el fa força mès vulnerable als depredadors i a les inclemències del temps.
Per a ajudar als ocells en aquesta època, ès recomanable plantar arbusts de jardineria que fructifiquen durant l´hivern. Ès important també utilitzar plantes de fruits petits que no pas grans, ja que així els poden aprofitar millor.
De banda dels fruits, també podeu posar menjadores per a facilitar l´alimentació dels ocells en aquesta època difícil de l´any. De banda dels pardals, els ocells que millor accepten el menjar són les mallerengues, el pit-roig i la cotxa fumada.

• Arbres i arbusts
  • Font d’ALIMENT (baies, llavors, fulles, insectes que hi viuen…)
  • REFUGI i HÀBITAT (protegir-se, criar, dormir…)
  • FAUNA Fonaments del jardí (tanques d’arbustos,…)
  • Font de RECURSOS (fruita, ombra, branques…)

• Insectes
Els insectes son necessaris per a la pol·linització de les flors de moltes plantes i arbres, especialment arbres fruiters o plantes aromàtiques. Si triem bé les especies podem atraure papallones que vindran a buscar el nèctar i el pol·len de les flors, les abelles, els borinots.
També podem mantenir altres espècies d’insectes que ens poden ajudar a controlar les plagues, com les marietes o alguns himenòpters depredadors d’erugues. Hi ha insectes que fan niu en fusta vella o entre branques seques, altres en forats a terra o marges de terra.. podem ajudar- los oferint-los un hotel d’insectes per: marietes, papallones nocturnes, i himenòpters (formigues, abelles, vespes…). Ajuda´ls posant hotels d´insectes.

• Menjadores
Cal mantenir una mínima higiene, per la qual cosa cal netejar les menjadores periòdicament per evitar fongs, que el menjar quedi ranci, etc.
És important subministrar de forma regular el menjar als ocells. Cal evitar deixar de cop de donar menjar al mig de l’hivern quan tenim els ocells acostumats a venir al nostre jardí.

  • Les caixes niu
    És bastant senzill aconseguir que, a més de menjar, els ocells criïn al nostre voltant. Per a això hem d’oferir llocs adequats per nidificar.
    Hi ha models de nius per a moltes espècies, i cal tenir en compte que o qui volem que ens criï.
    Si oferim aliment prop de la caixa niu, els ocells la trobaran de seguida i tindrem altíssimes possibilitats que niïn dins.
    El forat d’entrada ens determinarà les espècies que h entraran. Un forat de 26 mm va bé per mal arengues blaves, però si és més grande 32mm ja segurament s’hi posaran pardals. Algunes aus, com els pit-rojos, prefereixen les caixes niu amb frontal obert. Aquest tipus de niu és millor col·locar-lo en algun lloc on quedi protegit o semiocult per la vegetació, com una paret coberta per plantes enfiladisses, per exemple. És important no molestar massa a les aus que estan nidificant. Quan acaba l’època de nidificació cal netejar la caixa.
    També pot succeir que un ratpenat utilitzi la caixa com aixopluc. 

• Aigua per beure i banyar-se
Proveir fonts d’aigua, estanys o abeuradors per a ocells sempre és un èxit a l’hora d’atreure animals. En zones urbanes l’aigua és un dels elements que més escasseja i dels més buscats per ocells i altres animals 

• Altres recursos
Si deixem una zona del jardí amb les fulles seques caigudes a la tardor, les merles i tords trobaran suport en els insectes i cucs que s’alimentaran de la matèria en descomposició.

Sens dubte, el complement ideal per a un jardí silvestre és un estany amb granotes, gripaus, tritons, libèl·lules, nenúfars …
No oblidem de deixar pilons de pedres o troncs en un racó assolellat, on hi trobarem sargantanes i altres animalons.
Si voleu tancar el cicle un compostador us pot ajudar a tenir terra bona per adobar el jardí i atraure altra fauna.

Descobrim quins ocells podem trobar al nostre entorn: