SEGONS L´ESTADAEls ocells migradors (hivernants i nidificants) ho són perquè el seu aliment fluctua al llarg de l´any.

Col•locar adequadament una caixa niu ens ajudarà a garantir la seva ocupació per part dels ocells. Aquí us expliquem com ferho.
Si tenim caixes penjades, durant l’hivern i fins ara haurem hagut de revisar-les i netejar-les per dues raons principals:
   ◦ Els ocells tenen l’instint d’aportar material al niu, encara que aquest ja en tingui de l’any anterior. Això fa que, en nius en cavitats, el nou niu es construeix sobre l’anterior, omplint cada vegada més la caixa. L’instint dels ocells és tan poderós que poden omplir tant el niu que els pollets s’ofeguin quan la calor comenci a apretar, així que és millor que tinguin tot l’espai del món per esplaiar-se.
   ◦ Els nius en cavitats suporten molts més paràsits que els nius oberts. Si mantenim el material de l’any anterior poden quedar ous dels paràsits, bacteris i fongs que dificultin infectin el niu actual.
Si volem penjar noves caixes, 
Com i on penjar una caixa niu?
Per tenir el màxim de possibilitats, tenint en compte que no hi ha cap regla fixa i que els capricis dels ocells a l’hora de triar niu a vegades són sorprenents, hauríem de penjar les caixes seguint aquests criteris:
   ◦ Alçada: preferiblement fora de l’abast humà, de 2,5m cap amunt. Els ocells busquen garanties de seguretat i l’alçada els la dona. De tota manera, hi ha espècies que prefereixen cavitats a baixa alçada, pràcticament al terra, com la mallerenga petita. Si el lloc on la posem és segur (jardí, finca particular) per què no fer-ho?
   ◦ Orientació: en general cap al sud però tampoc influeix definitivament. Si és una zona amb vents dominants d’una direcció determinada, millor posar-les a resguard d’ells.
   ◦ Lloc de l’arbre: es poden clavar al tronc (no provocarà cap problema a l’arbre) o penjar d’una branca, de forma que la caixa quedi mirant cap a fora de l’arbre i sense branques que obstrueixin l’entrada o, pitjor, facilitin l’entrada d’un predador. Aquest és un factor important pels futurs inquilins, ja que si hi ha perillo no ocuparan la caixa.
 ◦ Tipus d’arbre: pins, alzines, pollancres, roures… qualsevol arbre és adequat però els que tenen les branques horitzontals faciliten la feina. Si pengem unes quantes caixes és millor no sempre penjar-les al mateix tipus d’arbre per cobrir un major abast de preferències.