Search
Close this search box.

La caça amenaça la fauna protegida

El primer dia de la temporada de caça disparen a un rapinyaire a Móra d’Ebre

astor tirotejat GEPEC

Rapinyaire ferit el primer dia de cacera

Malauradament, és habitual que amb l’inici de la temporada de caça comencin a arribar notícies d’animals d’espècies protegides mortes o ferides per caçadors. El passat dimarts 12 d’octubre s’iniciava la temporada ordinària de cacera que s’allargarà fins al febrer. Durant aquests mesos, milers de caçador del país tenen l’oportunitat de sortir a la muntanya a practicar aquesta activitat.

El primer dia de la temporada de cacera, uns excursionistes van alertar a l’instant al GEPEC-EdC que un caçador va disparar sobre un rapinyaire que volava a Móra d’Ebre, a la zona de la Picossa. L’au que va caure greument ferida va resultar ser un astor (Accipiter gentilis), rapinyaire típic de zones boscoses que, com tota la resta de rapinyaires (àligues, falcons, voltors…), està totalment protegit per la llei i la seva cacera està totalment prohibida, perseguida i penada.

Des del GEPEC-EdC vam poder donar instruccions als excursionistes sobre què fer i com actuar en aquests casos. Per sort, l’ocell encara era viu i els excursionistes el van poder recollir. L’astor estava greument ferit pels trets, i va ser entregat als Agents Rurals per tal de derivar-lo a un centre de recuperació de fauna salvatge per intentar-li salvar la vida. També es va informar als Agents Rurals dels fets per tal d’intentar depurar les responsabilitats que es derivin d’aquests actes.

Per part del GEPEC-EdC es presentarà una denúncia per tal que s’intentin depurar les responsabilitats sobre el culpable del tiroteig de l’astor i, si escau, sobre l’Àrea Privada de Cacera, que, segons la llei, també n’és responsable.

No és un cas aïllat

El cas d’aquest rapinyaire, que podria semblar anecdòtic i esporàdic, és una constant durant tota l’època de cacera. Cada any molts animals d’espècies protegides, molts dels quals en greu perill d’extinció, són morts o ferits pels caçadors. Els centres de recuperació, un cop iniciada la temporada de cacera, ràpidament s’omplen d’animals tirotejats. Molts d’aquests animals arriben ja morts. Els que arriben ferits s’intenten curar i recuperar per tal de poder-los tornar a alliberar a la natura. Malauradament molts dels ferits quedaran com irrecuperables i mai més podran ser alliberats.

Tot i la gran quantitat d’animals protegits ferits o morts que són recollits, cal tenir en compte que aquests corresponen a una part molt petita dels que realment són afectats. La majoria d’aquests animals quedaran tirats al camp sense que ningú els trobi ni els reculli i sense que entrin a formar part de cap estadística i, per tant, sense computar com animals protegits afectats per l’activitat cinegètica.

Cal tenir en compte que la llei responsabilitza tant als caçadors com a les mateixes àrees privades de cacera (APC) dels animals protegits que poden ser morts o afectats dins els seus límits. Tot i això, no és gens habitual que l’administració acabi demanant aquestes responsabilitats sobre els gestors de les APC i, davant la complexitat de descobrir els causants de la mort o de les ferides dels animals protegits, normalment aquestes greus agressions sobre la fauna queden impunes.

El GEPEC-EdC posa en dubte el sentit de la cacera en ple segle XXI en trobar-se en situacions com aquestes. Tirotejar a espècies protegides és del tot injustificat, i més que no es demanin responsabilitats arran d’aquests fets. És incomprensible que l’administració tingui coneixement dels greus impactes que aquesta activitat té sobre les espècies protegides i que no actuï per tal d’evitar aquests fets i per tal de depurar responsabilitats sobre els responsables d’aquests actes.

Des de l’entitat, insistim que en cap cas volen responsabilitzar a tots els caçadors del país de la mort d’espècies protegides, però cal admetre que l’activitat cinegètica, en el seu conjunt, té uns greus impactes sobre espècies protegides, moltes de les quals es troben en greu perill d’extinció. 

Volem aprofitar per fer una crida per tal que qualsevol persona que vegi que algú dispara a una espècie protegida o que observi qualsevol altra activitat il·legal contra la fauna salvatge truqui al 112 per tal d’avisar als agents rurals i, així, entre tothom, erradicar aquestes pràctiques. També cal trucar al 112 en cas de trobar qualsevol animal salvatge ferit o mort per tal que sigui recollit o traslladat a un centre de recuperació.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *