Search
Close this search box.

Seguim treballant per preservar la biodiversitat a la Reserva dels Oliverars Monumentals

Arbre-07

El projecte de la Reserva dels Oliverars Monumentals va néixer a partir de la necessitat de conservar i protegir el patrimoni natural i cultural al voltant de les oliveres monumentals a les Terres de l’Ebre.

Des del 2021 hem dut a terme la tasca de recerca de finques amb oliveres monumentals per tal de crear acords de custòdia amb els propietaris i incloure-les a la Reserva, i d’aquesta manera poder-les protegir. Actualment des del GEPEC-EdC disposem d’onze acords de custòdia amb un total de més de 100 ha d’oliverars i 760 oliveres monumentals.

Aquest any, hem rebut de nou una ajuda per part de la Diputació de Tarragona que ens ha permès seguir treballant en la protecció, recuperació i preservació de les oliveres, les finques, la biodiversitat associada i d’una part del patrimoni de pedra seca.

Accions realitzades a la Reserva dels Oliverars Monumentals
  • Recuperació i manteniment de les finques. S’han desbrossat de manera manual algunes de les finques que estan en procés de recuperació. En aquestes mateixes finques s’han fet podes de formació amb tècnica natural a les oliveres per tal de rebaixar-ne l’altura per tal d’afavorir que rebrotin rames baixes que seran més productives i es podran recol·lectar en un futur. Les restes vegetals de les podes s’han triturat i escampat, això permet retenir aigua i humitat, i incorporar nutrients al sòl.
  • Sembra de cobertes herbàcies i tanques vegetals. Les cobertes herbàcies juguen un paper important per la fixació de la terra i la retenció d’aigua i d’humitat al sòl. També afavoreixen la presència de pol·linitzadors i de petits mamífers. També s’han plantat tanques vegetals que serviran per delimitar algunes parts de les finques a més d’afavorir la biodiversitat.
  • Restauració del patrimoni de pedra seca. A les finques podem trobar diferents elements patrimonials de pedra seca que han perdurat amb el temps, però degut a la falta de manteniment es troben deteriorats. Gràcies aquest ajut s’han reconstruït alguns trams de marges de pedra seca, que poden servir tant com element de contenció de terra, com a refugi per a animals i plantes. Un altre element que s’ha restaurant és un petit aljub, una petita construcció per recol·lectar aigua que es trobava esquerdat i sense una impermeabilització adequada.
  • Activitats per apropar el projecte a la població. Un dels objectius que tenim a més de treballar per preservar, conservar i protegir tot aquest patrimoni, és que la societat conegui, valori i també lluiti per protegir tot aquest patrimoni natural. És per això que s’ha fet una activitat de contacontes del conte “Arrailades” de Guillem Riba que explica l’espoli que pateixen unes oliveres monumentals. També s’han realitzat activitats de voluntariat per a la reconstrucció d’alguns marges de pedra seca.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *