Seguim preservant el territori

Aquests mesos hem presentat diferents al·legacions a projectes fotovoltaics

biel-morro-HCha-UHkIg8-unsplash

Durant l’estiu la lluita per la preservació dels espais naturals i els ecosistemes segueix.

Des de defensa ambiental els últims mesos hem estat treballant en diferents projectes de fotovoltaiques.

Plantes solars

Ens els últims mesos hem estudiat i presentat al·legacions a:

  • Raspersolar-1, a l’Ametlla de Mar. Aquest parc solar se situa al territori d’una parella d’àguiles cuabarrades, i en una àrea d’interès florístic important.
  • BCN Solar 1 i BCN Solar 2. Estes dues s’han fet en col·laboració en la Plataforma Territori Sostenible i és un dels projectes més grans projectats a casa nostre.

    BCN Solar 1 i les seves infraestructures d’evacuació: tramitada pel MITECO, de 115.12 MW de potència i 258 ha. Se situa als termes municipals de Passanant i Belltall, Forès, Solivella, l’Espluga de Francolí (província de Tarragona, Conca de Barberà) i en el terme municipal de Vallbona de les Monges (província de Lleida, Urgell).

    BCN Solar 2 i les seves infraestructures d’evacuació: tramitada pel MITECO, de 57.56 MW i 145 ha. Se situa als termes municipals de Vallfogona de Riucorb, Passanant i Belltall, Montblanc, l’Espluga de Francolí (província de Tarragona, Conca de Barberà) i en els termes municipals de Ciutadilla i Vallbona de les Monges (província de Lleida, Urgell).

Aquests parcs solars són de grans dimensions, i suposen l’ús d’una gran superfície de terres agrícoles, i se situen en territoris d’àguiles cuabarrades i daurades. Paisatgísticament, suposarien un problema important per la seva envergadura i perquè just per allí passa la Ruta del Císter.

Parcs eòlics

A més de plantes solars, també hem estat treballant en diferents projectes de parcs eòlics.

  • Serra de la Creu 5 i la seva infraestructura d’evacuació: 22 MW de potència i en 4 aerogeneradors. Situat als termes de Rasquera, Perelló i Tivissa (Ribera d’Ebre i Baix Ebre).
  • Tivissa IV i la seva infraestructura d’evacuació: 50 MW de potència i 8 aerogeneradors, al terme municipal de Tivissa (Ribera d’Ebre).
  • Tivissa II i la seva infraestructura d’evacuació: 50 MW i 8 aerogeneradors, al terme municipal de Tivissa (Ribera d’Ebre).

Estos tres parcs eòlics formen part dels que s’han projectat a la zona del Burgar. Cal recordar que aquest espai està molt ben conservat i té molta importància pel que fa a conservació de fauna, especialment espècies com l’àguila cuabarrada, l’àguila daurada. Les seves ubicacions els fan incompatibles amb la preservació d’aquestes espècies. Des del punt de vista paisatgístic, aquests i els altres projectes eòlics i solar fotovoltaics, juntament amb les seves línies d’alta tensió, suposarien un canvi radical d’un paisatge molt poc alterat amb infraestructures, a un d’industrial.

Els Tivissa II i IV, són instal·lacions vinculades al projecte de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, amb seu al Port de Tarragona, i que té l’objectiu de convertir-se en un hub industrial per produir aquest gas aprofitant el fet que Tarragona és el pol petroquímic més important del sud d’Europa. Així, aquests parcs podrien proveir energia per la fabricació de l’hidrogen.

Pensem que en estos dos parcs ha hagut fraccionament.

  • Basses Roges 1 i Basses Roges 2. S’han fet en col·laboració en IPCENA.

    Basses Roges 1 i la seva infraestructura d’evacuació: 49.4 MW i 9 aerogeneradors, als termes municipals d’Almatret, Seròs i Maials, a la província de Lleida, Segrià.

    Basses Roges 2 i la seva infraestructura d’evacuació 48.8 MW i 8 aerogeneradors, als termes municipals de Maials i Almatret, a la comarca del Segrià, i a Riba-roja d’Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre.

Aquests parcs eòlics poden afectar diverses espècies d’àguiles com l’àguila marcenca, l’àguila calçada i l’àguila daurada, totes elles protegides. Cal ressaltar que aquests parcs estan situats en espais que actuen de connectors, i que suposen un dels dos únics espais que queden sense aerogeneradors entre les comarques de Lleida i les de Tarragona i l’Ebre.

Pensem que en aquests dos parcs ha hagut fraccionament.

  • Sant Joan, La Comella i les Covasses. S’han fet en col·laboració amb IPCENA.

    Sant Joan i la seva infraestructura d’evacuació: de 48.8 MW i 8 aerogeneradors, situat als termes municipals de la Pobla de Cérvoles, l’Albi i el Vilosell, a la comarca de les Garrigues (Lleida), i Vallclara, Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

    La Comella i la seva infraestructura d’evacuació: de 48.8 MW i 8 aerogeneradors als termes municipals de Cervià de les Garrigues, l’Albi i la Pobla de Cérvoles, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

    Les Covasses i la seva infraestructura d’evacuació: de 48.96 MW i 8 aerogeneradors en els termes municipals de l’Albi i la Pobla de Cérvoles, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Cal ressaltar que el PE Sant Joan té associada una línia d’evacuació de gairebé 22 km, que en part passa per dins de l’àrea on està projectat de parc natural de les Muntanyes de Prades. Per altra banda, el de les Covasses té aerogeneradors a tocar d’aquest espai.

Aquests tres parcs poden ser també conflictius per vàries parelles d’àguiles cuabarrades i daurades. Pensem que en aquests parcs ha hagut fraccioname

Altres temes en els que estem treballant

S’han presentat observacions a les consultes prèvies a l’elaboració del Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER).

Hem assistit a diverses reunions referents al procés participatiu nova llei d’activitats cinegètiques de Catalunya.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *