Seguim batallant per aturar els projectes BCN Solar 1 i BCN Solar 2

WhatsApp Image 2023-11-13 at 20.01.17 (1)

Des del GEPEC – EdC i la Plataforma Territori Sostenible es van redactar les respostes al promotor de les plantes solars fotovoltaiques BCN Solar 1 i BCN Solar 2, de 115.12 MW i 57.56 MW de potència respectivament. Aquestes plantes solars se situen a les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell, tramitades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Es tracta de les plantes solars fotovoltaiques més grans projectades a Catalunya fins ara, ocupant BCN Solar 1 una superfície de 258 hectàrees i BCN Solar 2 una de 145 hectàrees.

Fa uns mesos les dues entitats vam enviar les al·legacions al MITECO, a les quals el promotor (una societat de l’empresa Shell) va respondre i va remetre a l’Administració de l’Estat. Posteriorment, aquesta va enviar les respostes a GEPEC – EdC per tal que per part de l’entitat es donés així mateix una resposta acceptant el que diu el promotor, o bé rebutjant-ho de forma justificada. Aquesta forma de procedir està contemplada en la legislació vigent.

Fotomuntatge del camp de plaques Foto: Territori Sostenible del Camp

Les respostes es van donar com s’ha dit abans, per part de GEPEC – EdC i la Plataforma Territori Sostenible de forma conjunta, i en aquestes es van contestar, no acceptant les respostes del promotor de forma raonada, a diverses qüestions que fan referència al model d’implantació de les energies renovables, i a impactes sobre la biodiversitat, l’agricultura, al paisatge, al patrimoni cultural, i les probables afectacions socials, econòmiques i sobre el despoblament.

Mapa. Foto: Territori Sostenible del Camp

Cal tenir en compte que es tracta d’instal·lacions projectades que en conjunt sumen unes 400 hectàrees, sent molt difícil que els seus impactes siguin mitigables. Pel que fa a temes de biodiversitat, les instal·lacions se situen sobre zones amb espècies d’aus protegides com ara l’àguila marcenca, l’àguila calçada, l’àguila daurada, l’astor, el milà reial i l’àguila cuabarrada, encara que l’afectació a aquesta última no és crítica segons el Departament d’Acció Climàtica. Per altra banda, els impactes sobre l’agricultura són molt grans, donat que la planta solar se situa damunt de sòls agrícoles molt majoritàriament, amb la qual cosa la construcció de les instal·lacions significaria d’entrada una pèrdua molt gran de superfície cultivada a la zona.

El teu suport és indespensable per seguir lluitant contra les amenaçes al nostre territori

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

2 Responses

  1. En general queremos apollar la idea de solar en lugar de carbón…

    Pero tienen ustedes un informe detallado con los impactos de estes paneles?

    1. Si, tenemos toda la documentación que la Administración puso a información pública, la cual incluye por supuesto, la información ambiental, con el Estudio de Impacto Ambiental, y a partir de ella se elabora el informe de alegaciones, que recientemente nos contestó la empresa, y que como se indica en el post, respondimos des del GEPEC – EdC.

      Nosotros apoyamos las energías renovables como la solar, ya que tienen muchas menos emisiones que los combustibles fósiles, sobre todo el carbón. Esto no excluye que la energía solar fotovoltaicos también tiene muchos impactos, que son los que exponemos en el informe de alegaciones. En este caso, y tal como se ha dicho, se trata de proyectos enormes con impactos en varios aspectos. Uno de ellos es el impacto a la biodiversidad (sobre todo aves y murciélagos) dado que estas instalaciones suponen una pérdida de territorio de las especies ya de por sí, amenazadas o menos protegidas. Otro gran impacto es el que podría tener en la agricultura, dado que se podrían perder cerca de 400 hectáreas de cultivos.

      Por esto, las alternativas tienen que ser a los combustibles fósiles, pero también a las energías renovables que tienen un gran impacto en valores como los anteriores. También porque pensamos que existe una alternativa: utilizar suelos degradados o tejados apropiados en zonas industriales, periurbanas, o al lado de infraestructuras lineales, done el impacto se minimiza enormemente. Más allá del debate de si hay suficientes espacios de este tipo o no, lo cierto es que no hay prácticamente ningún proyecto en este tipo de suelos, dado que los proyectos se sitúan en terrenos como el de las plantas solares BCN Solar 1 y 2. Pensamos que se ha de priorizar este tipo de suelos, tal como se reconoce al fin y al cabo por la misma legislación catalana; de esta forma disminuiremos en emisiones y ganaremos en biodiversidad, agricultura y el resto de valores objeto de las alegaciones.

      Núria Molero
      Comunicació del GEPEC-EdC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *