El passat dia 7 de febrer va finalitzar el termini per presentar al·legacions al tràmit d’avaluació d’impacte ambiental ordinària al projecte de planta de compostatge a Santa Bàrbara. El GEPEC-EdC junt amb l’Associació Mediambiental de Veins de Sta Barbara (AMEVESABA) vam presentar un Recurs de Reposició al Decret 2022 -0000016 pel qual es va resoldre atorgar la llicència municipal ambiental sol·licitada per l’empresa que vol construir la planta de compostatge a Santa Bàrbara; com a conseqüència d’aquest recurs, es va resoldre que el projecte havia de passar l’avaluació d’impacte ambiental simplificada, i aquesta avaluació va determinar que es requeria el tràmit d’avaluació d’impacte ambiental ordinària. Ara, igual que en els anteriors casos, hem presentar al·legacions a aquest projecte.
Creiem que hi ha aspectes que poden ser problemàtics a nivell de medi ambient, com ara els efectes que podria tenir una pluja torrencial en el cas en què es pogués superar la capacitat de la planta de compostatge per evacuar l’aigua de pluja. Segons una modelització matemàtica de les dades pluviomètriques de la zona, fet per a aquesta planta, una situació així podria ser possible per a un període de retorn superior a 50 anys. En aquest cas, es podrien produir vessaments d’aigües contaminades fora de l’àmbit de la instal·lació, a un aqüífer (l’aqüífer Plana de la Galera, de codi ES091MSBT102) que ja té problemes de contaminació per nitrats. És necessari recordar que a causa del canvi climàtic, la freqüència d’aparició de fenòmens meteorològics violents és cada vegada més elevada.
S’ha de tenir en compte també, que l’interior de la comarca del Montsià ja té vàries plantes de tractament de residus: el centre de tractament de residus supracomarcal de Mas de Barberans amb una planta de compostatge, i la planta de biogàs de la Galera; cal afegir la planta d’assecatge de Samsa de la Galera, encara que ara està aturada, i la de Vinallop, que tot i que està al Baix Ebre, està molt prop del terme de Santa Bàrbara. A aquestes instal·lacions caldria afegir aquest projecte de planta de compostatge, i el projecte de planta de biogàs de Godall, als quals cal sumar l’ampliació que s’està tramitant de l’abocador de Mas de Barberans. Des d’AMEVESABA i GEPEC – EdC es considera que a la comarca, es va configurant un conglomerat d’instal·lacions de tractaments de residus que pot acabar fent d’efecte crida a altres empreses del sector.
Associar Montsià amb residus, pot ser negatiu per a una comarca que té atractius naturals molt ben conservats, els quals donen una imatge de cara l’exterior prou més positiva. No es tracta de tancar-se a gestionar únicament els residus que es produeixin a la mateixa comarca, però amb aquestes instal·lacions en marxa o projectades, amb molta probabilitat es portaran residus d’altres llocs de Catalunya o de fora, amb la qual cosa, seria difícil justificar la necessitat de la planta en aquestes terres, donat que el Montsià ja té capacitat per gestionar els residus orgànics que gestiona, així com els d’altres comarques. En aquest sentit, compleix ja en escreix amb l’economia de proximitat i sostenible. Aquest aspecte és important, ja que si s’allunyen els punts productors de residus amb els punts de tractament, s’augmenten les emissions de CO2.
També considerem que aquestes instal·lacions s’han de fer als llocs adequats, amb infraestructures preparades com poden ser els polígons industrials. La proliferació d’aquestes activitats enmig del medi natural o de les zones cultivades, té un impacte sobre el medi que haurien d’assumir els llocs dissenyats especialment per activitats industrials.
Finalment, volem senyalar que hi ha també algunes consideracions urbanístiques que cal tenir en compte a l’hora de valorar la idoneïtat de la planta al municipi de Santa Bàrbara, com ara la possible incompatibilitat de les normes subsidiàries municipals amb l’activitat projectada, o les inadequades infraestructures viàries.