Search
Close this search box.

Presentem noves al·legacions al Clúster Begues i a la seva línia MAT

Fa molts anys que des del GEPEC-EdC denunciem l'afectació de les línies MAT al nostre territori.

rose-galloway-green-j4LMklF3C-8-unsplash

Fa més de 3 anys que des del GEPEC-EdC treballen en la denuncia de l’afectació que tindran en el nostre territori i per la biodiversitat les línies de molta alta tensió (MAT) que estan projectades, i que han de transportar l’energia produïda a les centrals elèctriques d’Aragó fins l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest passat mes d’agost, vam presentar noves al·legacions al “Clúster Begues”. Aquest projecte va sortir a informació pública a l’estiu de 2021, i després d’obtenir una declaració d’impacte ambiental favorable, a l’estiu de l’any passat l’empresa Forestalia va aconseguir l’autorització administrativa prèvia.

Posteriorment, al juliol d’enguany va sortir publicat al DOGC l’anunci pel qual se sotmetia a informació pública, la sol·licitud de modificació de l’autorització administrativa prèvia i la sol·licitud d’autorització administrativa de construcció del projecte. Cal recordar que el projecte inicial estava constituït per diverses centrals d’energia renovable a Aragó, i una línia d’alta tensió d’evacuació de més de 280 km.
Ara es pretén modificar aquest projecte, fent canvis a quatre centrals d’energia renovable a Aragó, i a la llarga línia d’alta tensió. Una diferència entre l’anterior tràmit i aquest, és que ara no s’inclou l’avaluació d’impacte ambiental.

Els motius per oposar-se al projecte són semblants als que es van presentar fa temps, ja que els impactes ambientals continuen sent molt alts. A més, es tracta d’un projecte que obeeix a un model de transició energètica que prioritza beneficis per sobre dels aspectes ambientals i socials. Així, es van al·legar els impactes que causaria sobre la flora i la fauna, els impactes sobre la connectivitat ecològica, i sobre els espais naturals, ja que passa molt prop dels que es troben en la seva trajectòria. De tots aquests impactes, calen destacar els que causaria a la fauna, donat que tant en les plantes d’energia renovable a Aragó, com a lo llarg de tot el recorregut de la línia, es troba una avifauna amb diverses espècies protegides i de molt d’interès. D’aquesta manera, a la zona de les plantes d’energia renovable i durant una bona part del recorregut de la línia per les terres aragoneses, es troben àrees crítiques per les amenaçades aus estepàries, com ara l’alosa becuda (Chersophilus duponti) i el xoriguer petit (Falco naumanni), les quals, segons la legislació catalana, estan classificades com a espècie “en perill d’extinció” la primera i com a espècie “vulnerable” la segona. Per altra part, també a Aragó, però especialment a Catalunya, la línia elèctrica passa per hàbitats molt importants per a l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie que es troba també “en perill d’extinció” a Catalunya, transcorrent per una desena de territoris d’aquesta au.

Ajuda'ns a defensar el territori

Amb el teu suport seguirem lluitant per un model energètic sostenible

Altres temes importants que s’han al·legat són: els aspectes urbanístics dels espais per on es projecta la línia; el fet que considerem que aquests canvis al projecte haurien de passar l’avaluació d’impacte ambiental; i també que es vol tramitar una línia d’alta tensió com a infraestructura d’evacuació, quan realment ho seria de transport. Aquest fet el va reconèixer la mateixa Ministra de Transició Ecològica quan va sortir a l’any 2021 el projecte inicial.

Les entitats ecologistes com el GEPEC-EdC veuen que la transició energètica hauria de seguir un model molt diferent, ja que l’actual té uns impactes sobre la biodiversitat o el paisatge molt alts, i a més, es va configurant poc a poc un territori format per les grans àrees urbanes que actuen absorbint l’energia, i unes àrees rurals molt apartades que actuen de subministradores d’aquesta energia, i que en reben els impactes però molt pocs beneficis. 

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *