Aquest 2024 ha estat el primer any que des del GEPEC-EdC hem produït el nostre propi oli, fruit del projecte de la Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre.
L’oli Saó és un oli extra verge en conversió a l’ecològic que representa els valors ecològics i socioculturals del projecte. Per tal de donar-lo a conèixer i alhora fomentar un turisme sostenible a la comarca del Montsià aquest any hem realitzat les primeres jornades ecoturístiques de l’oli Saó.
Les jornades ecoturístiques de l’oli Saó s’han fet gràcies al suport de la Diputació de Tarragona amb les Subvencions per a productes agroalimentaris i artesans de qualitat per a entitats privades, línia 2 sense distintiu de qualitat 2024.
Els ratpenats, vitals en el control de plagues
La primera jornada estava enfocada a les accions de millora de biodiversitat que realitzem des del GEPEC a les finques del projecte, i en concret sobre la importància dels ratpenats.
La previsió era fer una visita a la nostra finca de l’Arión i fer una revisió de les caixes refugi de ratpenats, alliberar un ocell recuperat i gaudir de la xerrada/performance de Xavi Porres sobre ratpenats. Tot i això, la pluja ens va obligar a canviar els plans i finalment la jornada es va realitzar a l’oficina de turisme d’Ulldecona, a l’edifici del Molí d’oli Cesar Martinell. Vam poder veure la xerrada de l’expert en ratpenats i conèixer el projecte de l’oli saó amb la tècnica del GEPEC.

Finalment vam fer un tats de l’oli Saó acompanyat d’un petit refrigeri. En acabar vam sortir al carrer per escoltar els ratpenats del poble.
Albirem una parella d'àligues cuabarrades
La segona jornada també estava enfocada a la biodiversitat i en aquets cas va ser una passejada per una de les finques de la reserva amb l’ornitòleg de renom Marcel Gil que ens va ajudar a identificar els cants dels ocells que sentíem a la finca, així com els que podíem veure descansant a les oliveres. Per completar el recorregut vam pujar a un petit turó de la Serra del Montsià d’es d’on vam tenir unes magnífiques vistes de la plana del Montsià amb el seu mar d’oliveres. La gran sorpresa del dia va ser l’albirament d’una parella d’àligues cuabarrades! Per finalitzar vam fer el tast d’oli i refrigeri.


Del museu natural, al molí, i del molí a la taula
A la tercera jornada ecoturística vam visitar el Museu natural de de les oliveres mil·lenàries de l’Arión de la mà del guia de Conficón, empresa de turisme de la zona. Aquesta finca forma part de la reserva i compta amb fins a 40 oliveres mil·lenàries només dins la zona del museu natural. Allí mateix és on es troba l’olivera més longeva d’Espanya datada amb 1700 anys. Després del recorregut vam visitar el Molí de la Creu, molí ecològic familiar dels propietaris de la finca de l’Arión i on s’elabora l’oli Saó. Allí vam veure en directe l’elaboració de l’oli, vam visitar l’antic molí i vam fer un tast d’oli Saó i oli el Vilar Mil·lenari.


