L’aigua de l’Ebre, un recurs limitat que cal protegir

Denunciem la poca fermesa del Govern davant els interessos econòmics i els grans consumidors per fer front a la manca d’aigua.

01-transvassaments_fb-tw-bulleti

En els últims mesos s’ha tornat a parlar de manca d’aigua de que patirà properament l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Per solucionar el problema el Govern ha parlat del transport d’aigua des de l’Ebre cap a Barcelona, ja sigui amb una interconnexió de les xarxes Ter – Llobregat amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), o amb vaixells des de Tarragona fins a Barcelona. Tant la interconnexió com el transport en vaixells implica una detracció d’aigua que ve del riu Ebre, ja sigui directament per interconnexió, o indirectament, captant aigua d’una zona que n’utilitza de l’Ebre.

 

Davant d’això, el GEPEC – EdC vol manifestar el seu desacord amb aquest possible transvasament d’aigua.

El problema de fons és la sequera i no s’ha d’oblidar, la gestió i l’ús de l’aigua que se’n fa a zones com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, o a les àrees turístiques. Des de fa massa dècades, en aquesta societat s’està vivint d’esquena a la realitat del territori i dels seus recursos, com ara l’aigua o l’energia. Encara que no sigui fàcil, cal canviar aquesta dinàmica, per diversos motius, entre els quals:

  • Al riu Ebre no li sobra l’aigua, ja que la conca de l’Ebre tampoc es troba en una bona situació hídrica. Només cal fixar-se en el baix cabal del riu al seu últim tram, que en aquest darrer any hidrològic ha sigut el més baix des que es tenen registres. Com a il·lustració de tot això, només cal recordar els regs intermitents dels arrossars que s’han fet enguany, quelcom que no s’havia vist mai.

  • El cabal ecològic fixat del riu és de per sí baix, amb totes les seves implicacions: ecosistemes, transport sedimentari, o també activitats econòmiques com ara l’agricultura. Això implica que inclús en condicions normals, les detraccions d’aigua del riu no són possibles.

  • Els recursos hídrics de l’Ebre són cada cop més escassos, no pot ser que la política del govern passi per utilitzar aquesta aigua per abastir grans macro-projectes d’altres territoris com el Hard Rock o d’altres despropòsits insostenibles.

  • Si són certes les previsions climàtiques, en els propers anys les coses no aniran a millor.

Per tant, el problema no es resol traient aigua d’un riu que no en pot donar, sinó fent canvis estructurals bastant més profunds.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *