Demanem més detalls sobre la fuita de nafta al Polígon Petroquímic Tarragona Sud

Petroquimica_lliure

El dia 26 de setembre va tenir lloc al Polígon Petroquímic Tarragona Sud, concretament a l’empresa ASESA (Asfaltos Españoles SA), una fuita de nafta. Aquest compost és un derivat lleuger del petroli extret per mitjà de la destil·lació directa d’aquest, i que consisteix en una barreja d’hidrocarburs. Encara que el producte no té una toxicitat destacable, pot causar danys en casos d’exposicions prolongades o en concentracions elevades.

La fuita va provocar que Protecció Civil activés el pla d’emergències químiques PLASEQTA en fase d’alerta. Tot i no superar-se segons l’organisme els nivells màxims de concentració permesa del producte, un bomber del Parc Químic va ser traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona per precaució i amb marejos. 

El vessament de la nafta no va sortir de les instal·lacions de l’empresa donat que el líquid va quedar retingut pels sistemes de seguretat. En qualsevol cas, alguns mitjans apunten que la quantitat vessada està entre els 100 i els 300 metres cúbics, quantitats gens menyspreables.

Des del GEPEC-EdC celebrem que l’incident no hagi causat víctimes greus ni danys al medi ambient. Tot i això, davant el perill potencial d’un vessament d’aquest tipus, hem fet un requeriment a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, a fi que siguem informats sobre l’abast de la fuita, com ara el temps durant el qual s’ha enregistrat la concentració alta de la nafta en aire, el valor de la concentració màxima del producte, les mesures preses per l’Administració, la seva causa i altres aspectes rellevants.

Aquest episodi se suma a d’altres que hi han hagut durant aquests últims anys. Després de fer una recerca a premsa, en destaquem els següents:

  • 14 de gener de 2020: Explosió a IQOXE, amb diversos ferits i tres víctimes mortals.
  • 20 de febrer de 2020: Punta d’emissió d’àcid sulfhídric i benzè a l’empresa Repsol.
  • 2 d’abril de 2020: Fuita d’oli a l’empresa Dow Chemical.
  • 27 d’abril de 2020: Fuita de gas natural a l’empresa BASF.
  • 5 de març de 2022: Fuita d’etilè a l’empresa Dow Chemical.
  • 16 de juny de 2022: Fuita d’amoníac a l’empresa Elix Polimers.

 

Reconeixem que les mesures de seguretat han millorat una mica a les empreses, i que en els casos que s’exposen, no es van haver de lamentar danys personals, lògicament exceptuant el desgraciat i gravíssim accident de l’empresa IQOXE. Però també cal recordar que hi ha hagut accidents a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb vessaments, fuites i incendis importants, i que han causat forts impactes al medi ambient.

En qualsevol cas, hi ha tota una sèrie de mecanismes de control i prevenció que són responsabilitat de l’Administració, sobre els quals ens preguntem si es porten a terme de forma periòdica i correcta: funcionament dels controls periòdics rutinaris a les empreses, sistemes de prevenció d’accidents, grau de coneixement per part de la població dels protocols de seguretat, etc..

Com a conclusió, el GEPEC–EdC demanem que es revisi el funcionament de tots aquests protocols, i que siguin portats a terme de forma diligent per part de l’Administració, a fi i efecte que no s’hagi de lamentar cap altre accident més en danys a persones o medi ambient, i molt menys com el que va tenir lloc a l’empresa d’IQOXE.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *