Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 La campanya de protecció del corriol camanegre ha permès que alcin el vol 25 pollets - GEPEC-EdC
Search
Close this search box.

La campanya de protecció del corriol camanegre ha permès que alcin el vol 25 pollets

Gràcies a la feina dels voluntaris i tècnics del GEPEC-EdC, ha augmentat el nombre de pollets que van sobreviure la temporada passada, tot i que també hi ha senyals d'alerta

Corriol_Ivan_Villarejo_1

Amb l’arribada del mes de setembre, molts dels polls de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) nascuts al litoral català comencen a alçar el vol cap a indrets més càlids o zones més tranquil·les.

El corriol camanegre és un petit ocell vulnerable que té la particularitat de nidificar a les platges urbanes, i no als arbres i arbustos com altres ocells. Ho fa durant el període estival i de més activitat a les platges, fet que està portant l’espècie a patir un declivi de les seves poblacions i a trobar-se greument amenaçat. Les causes són diverses, com el turisme de masses, el deteriorament de la costa, el pas de maquinària i la pressió de gossos sense lligar i gats a les platges.

És per aquest motiu el GEPEC-EdC ja fa 38 anys que lluitem per la protecció d’aquesta espècie, protegint el seu ecosistema, aconseguint zones protegides legalment i millorant el seu hàbitat. Des del 2020, però, hem intensificat encara més el nostre compromís i, des del mes de març fins al setembre, any rere any posem en marxa el projecte de conservació i la campanya de protecció directa d’aquest ocell i els seus nius.

La feina incansable dels tècnics de la nostra entitat es complementa amb l’esforç i dedicació de més d’un centenar de persones voluntàries

 

Els resultats d’enguany serien probablement més desfavorables si no fos per la dedicació altruista d’aquestes persones, que demostren el seu compromís dia a dia per aconseguir la protecció d’aquest ocell.

 

Corriol_Ivan_Villarejo_2

Fotografia: Ivan Villarejo

Les persones voluntàries reben una formació per part d’experts, que els serveix per acomplir tasques de protecció de l’espècie i alhora poder traspassar tota la informació possible a la resta de persones usuàries de la platja.

L’entitat, enguany, ha tingut la gran sort de tornar a comptar amb dues fundacions que treballen pel benestar de persones amb diversitat funcional que han col·laborat fent el seguiment d’aquest ocell: la Fundació Onada i la Fundació Santa Teresa.

Què fem per protegir el corriol?

Enguany, hem signat convenis de col·laboració per a la protecció del corriol amb els ajuntaments de Sitges (Garraf), Cubelles (Garraf), Cunit (Baix Penedès) i Calafell (Baix Penedès).

Els convenis garanteixen el seguiment de les poblacions de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i corriol petit (Charadrius dubius) a les platges urbanes dels diferents municipis i assegura la protecció física dels nius amb la instal·lació de gabions metàl·lics per evitar la predació dels ous per part d’altres espècies i zones abalisades per oferir tranquil·litat a totes les postes localitzades i les seves cries.

Una altra part essencial del projecte és l’educació i sensibilització ambiental. S’han realitzat diferents tallers amb escoles que es repetiran anualment, així com tallers familiars.

També s’han creat i difós recursos pedagògics per a docents i alumnes per conscienciar petits i grans sobre la necessitat de conservar aquesta espècie i la importància i beneficis de tenir unes platges més naturals

Per altra banda, s’ha instal·lat cartelleria a les platges on nidifica aquest ocell. En aquestes mateixes platges, també s’ha format a la ciutadania i treballadors de diversos ajuntaments costaners.

Fotografia: Jaume Martin

Els resultats de la campanya: positius, però amb algunes senyals d'alerta

L’estudi del corriol, aquest any, ens ha portat a observar una disminució del nombre de postes i ous en comparació a la temporada passada i això ens alerta de la necessitat de tenir platges més naturals i vives i fomentar el respecte per l’habitat d’espècies que no tenen un altre lloc per criar.

Però les notícies negatives van acompanyades de notícies positives: els pollets que aquest any han sobreviscut han augmentat, de 23 del 2021 a 25 aquesta temporada.
Tanmateix, no podem ignorar que amb les xifres de supervivència resultants d’aquesta temporada, es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones de nidificació durant anys, si no es prenen mesures exhaustives de conservació d’aquests espais.

Un fet esperançador és l’augment de l’interès social per aquesta espècie i per la conservació d’aquest ecosistema. Per aquest motiu, volem agrair a tots els tècnics i voluntaris que han participat activament en la protecció del corriol Moltíssimes gràcies!

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *