Fa poques setmanes, des del GEPEC – EdC es van presentar al·legacions a la modificació del parc eòlic Tramuntana, al terme d’Ascó. Es tracta d’un projecte de 112.20 MW i que consta de 17 aerogeneradors, tramitat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO). Fa uns mesos aquesta instal·lació ja va ser tramitada amb més potència i número d’aerogeneradors, però arran de les prescripcions ambientals imposades pel Ministeri, el projecte es va modificant reduint la seva potència i dimensions fins l’actual. El GEPEC – EdC va presentar també al·legacions en aquella primera tramitació.
Les al·legacions van tenir en compte diferents aspectes ambientals, com ara les afectacions sobre la connectivitat ecològica o els impactes sobre les aus.
Concretament, l’àrea del projecte eòlic es troba entre tres territoris d’àguila cuabarrada, tenint alguns aerogeneradors en posicions que poden ser problemàtiques per a aquesta espècie. Per altra banda, el projecte podria afectar també a espècies protegides, de les quals es pot destacar el milà reial, el milà negre, el voltor comú, l’àguila marcenca o l’àguila daurada, estant el milà reial en perill d’extinció. També es va al·legar pels impactes en la vegetació, donat que la majoria de terrenys on es construiria la central eòlica serien superfícies arbrades: unes 17 hectàrees de pinars i aproximadament 32 hectàrees de fruiters de secà (oliveres, ametllers, garrofers); encara que moltes d’aquestes superfícies es tornin a restaurar, la quantitat d’arbres a eliminar seria considerable.
Finalment es van apuntar consideracions urbanístiques, ja que l’Ajuntament d’Ascó ha tramitat una modificació puntual de les Normes subsidiàries de planejament municipal, per a la implantació de les energies renovables.