Search
Close this search box.

Una cinquantena d’estudiants europeus arriben a Torredembarra per fer estudis de camp

Els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella es consoliden com un nou referent europeu d’investigació

Dunes_Torredembarra_Anna.F

Els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella han acollit aquest dimarts i dimecres els primers estudiants europeus de batxillerat que visitaran Torredembarra en els propers mesos per a dur a terme estudis de camp en aquest indret. Es tracta de 23 alumnes de la Haia (Països Baixos) que han vingut a Catalunya en una estada organitzada per l’empresa Barcelona Field Studies Centre i que han dut a terme l’activitat als camps de dunes amb el monitoratge del GEPEC-EdC  i la col·laboració de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra.

Al mes de gener, es preveu rebre 44 estudiants més provinents del Regne Unit i al febrer d’una escola internacional de Barcelona.

La platja de la Paella de Torredembarra disposa de tres camps de dunes experimentals que han servit per renaturalitzar part d’aquesta platja urbana aplicant diferents mètodes de restauració. Ara fa 10 anys que la nostra entitat, el GEPEC-EdC, vam posar en marxa aquest projecte de conservació amb el suport de l’Ajuntament de Torredembarra.

L’any 2012 vam crear el primer camp de dunes a partir d’un transvasament de sorra a la platja provinent d’una actuació del port i vam plantar 1.400 plantes de diferents espècies provinents de vivers i de la zona dels Muntanyans.

Estudiants dels Països Baixos a les dunes experimentals © Anna F. – Aj. Torredembarra

El segon camp experimental el vam crear l’any 2015, amb un sistema innovador mai utilitzat en una platja urbana fins aleshores, que consisteix en l’aportació artificial de restes marines com la corretjola que arriben a la platja a causa de les tempestes de mar. Quan aquesta planta arriba a la platja crea petits relleus on acumula sorra i això és el que facilita la fixació de plantes que acaben creant les dunes.

Pel que fa al tercer camp de dunes, es troba ubicat al costat dels altres dos, a la platja de la Paella. Aquest s’ha creat de forma natural, tan sols evitant el trepig les persones i el pas de maquinària. 

Des de la creació del primer camp fins ara, s’han anat recollint dades que permeten comprovar l’evolució de les diferents tècniques de restauració utilitzades. Aquestes restauracions van permetre la nidificació d’espècies vulnerables com el corriol camanegre després de la seva execució.

Estudiants dels Països Baixos a les dunes experimentals © Anna F. – Aj. Torredembarra

Des del GEPC-EdC apostem plenament per aquests estudis científics, necessaris per continuar endavant amb la renaturalització de les platges. Recordem que la resistència de les platges amb cobertura vegetal és considerablement més elevada que aquelles que no en tenen, i d’això resulta una major resiliència de l’ecosistema de dunes marines.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *