Search
Close this search box.

Denunciem les actuacions fetes a la llacuna de les Olles al Delta de l’Ebre

Les obres realitzades podrien haver afectat a diverses espècies d’aus nidificants i espècies de gran importància ecològica

20241120_OllesAmpolla (3)

Durant la primera quinzena del mes d’agost l’Ajuntament de l’Ampolla va iniciar unes obres a la llacuna de les Olles amb l’objectiu d’arranjar els accessos a miradors de fauna i flora i el condicionament dels itineraris al voltant de la bassa.

 

Aquestes actuacions, que a priori podien tenir uns objectius lligats a la conservació i descoberta de la bassa, s’han executat sense cap tipus de cura envers la preservació dels valors naturals de la bassa, provocant uns preocupants i greus impactes ambientals i, afectant de forma molt severa a la biodiversitat, a espècies protegides i amenaçades i al seu hàbitat.

Les obres han coincidit en el temps de nidificació d’aus presents en aquella zona concreta com el bitó (Botaurus stellaris), un ocell en gravíssim perill d’extinció i que gaudeix dels màxims nivells de protecció, la conservació de la qual és de màxima prioritat, o també altres espècies com l’agró roig (Ardea purpurea), elbernat pescaire (Ardea cinerea), l’esplugabous (Bubulcus ibis), el martinet blanc (Egretta garzetta), o el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), totes elles espècies d’ocells estrictament protegides per la llei. 

 

La presència de màquines pesants, moviments de terres i la trituració dels enderrocs generats, a més d’afectar a espècies d’aus també es té constància que han tingut afectacions en espècies vegetals, eliminant alguns rodals de trencadalla (Kosteltzkya pentacarpa), una raresa botànica de gran importància ecològica, constituint l’única espècie europea del seu gènere que no està en ambients tropicals. Les Olles, junt amb la llacuna de la Ricarda, al Delta del Llobregat, constitueixen les dues úniques localitats d’aquesta espècie a Catalunya. Cal tenir en compte que aquesta espècie es troba inclosa al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya així com a la directiva 92/43 de la UE  i al conveni de Berna sobre protecció de flora i fauna silvestre.

Des del GEPEC-EdC creiem que aquestes afectacions són especialment preocupants i greus quan succeeixen en un espai natural de protecció especial com és el Parc Natural del Delta de l’Ebre on la direcció de l’espai protegit ha de vetllar per la protecció i conservació d’aquestes espècies i dels seus hàbitats, actuant per tal d’evitar fets com els que aquí es denuncien. Des de l’entitat ecologista han presentat denúncies davant la Direcció del Parc Natural del Delta de l’Ebre, i davant la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, per tal que es depurin les possibles responsabilitats que es puguin derivar dels fets denunciats.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *