Contribuïm a la conservació de la biodiversitat a Gallicant

Gallicant

La finca de Gallicant es troba entre els termes municipals d’Arbolí, la Febró i Cornudella de Montsant, a les comarques del Baix Camp i el Priorat i consta d’unes 300 ha de mosaic agroforestal incloses dins l’espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 de les Muntanyes de Prades.

Aquest paisatge agroforestal està format per prats, brolles, pinedes, alzinars, rouredes i teixedes, que s’entrellacen amb un sistema aquàtic de basses, rius i torrents que defineix l’orografia de l’espai conjuntament amb zones rocoses de grans penya-segats. El conjunt està presidit pel grup de masies, els Masos de Gallicant, edificades a l’edat mitjana, ara en estat d’abandó i ruïnós.

Aquest sector de les Muntanyes de Prades és molt conegut, provocant que la presència de senderistes i ciclistes sigui habitual, així com motoristes. Aquests darrers malmeten els camins i produeixen molèsties a la fauna, sobretot en època de cria, sent d’especial rellevància per l’àliga cuabarrada, espècie protegida que és present a la zona.

Què hem fet per fomentar la biodiversitat?

Per tal de fer front a la problemàtica actual i fomentar la biodiversitat a la finca, hem dut a terme un seguit d’actuacions que s’estructuren en les següents línies:

• Recuperació de marges de pedra seca

• Rehabilitació, acondicionament d’infraestructures associades al bestiar

• Instal·lació d’elements de suport a la fauna: hotels d’insectes i caixes-niu

• Restauració de basses temporals per amfibis

• Regulació de la competència en la teixeda

• Conservació d’orquídies

Tancament de l’accés motoritzat a la finca i al Puig de Gallicant

• Instal·lació de senyalització informativa sobre els valors naturals de l’espai

I fòrum Gallicant

El passat desembre es va celebrar el I Fòrum Gallicant, impulsat per Masos de Gallicant SL. Aquesta iniciativa se centra en l’estudi i difusió de temes com ara: la biodiversitat, la gestió agroforestal, l’agricultura  ecològica, l’arquitectura passiva, la permacultura i l’economia circular. En aquesta primera edició s’ha dut a terme un programa de conferències on s’han presentat els projectes en curs a la finca i un espai obert pel debat, per compartir coneixements.

Fotografia: Clàudia Grosche

Al fòrum hi van participar Cinta Golorons i Marc Torrents, tècnics de conservació d’hàbitats i ecologia del GEPEC-EdC. Van presentar els projectes que actualment s’estàn duent a terme a la finca.

Per una banda, la redacció d’un pla de gestió amb estudis i seguiments de la biodiversitat, i l’execució d’actuacions de conservació i restauració incloses en els ajuts d’Espais Naturals.

Fotografia: Clàudia Grosche

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *