Aquest estiu, sigues part de la solució: protegeix el corriol camanegre

Des del GEPEC-EdC segueixen treballant en el projecte de conservació de l’espècie greument amenaçada

Corriol. Foto:Laura Núñez

El nostre projecte de conservació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), continua avançant amb èxit en la protecció d’aquesta espècie amenaçada al nostre litoral. Aquest esforç compta amb la col·laboració de diversos ajuntaments i voluntariat compromesos amb la causa.

Durant aquesta temporada de nidificació que es va iniciar al mes de març i finalitzarà al mes d’agost, estem fent el seguiment de 16 parelles reproductores de corriol camanegre i 4 parelles de corriol petit (Charadrius dubius), distribuïdes al llarg del nostre litoral en diferents nuclis reproductors situats entre Sitges i Mont-roig del Camp.

La supervivència d’aquest petit ocell a casa nostre està en perill, degut a les múltiples amenaces que es troba com a conseqüència del turisme massificat, la sobrepoblació de garses, la presència de gossos i gats a les platges i l’ús de maquinària pesant a les zones costaneres. Aquests factors posen en risc els nius i cries de corriol, que depenen d’un entorn tranquil i protegit per al seu desenvolupament.

 

Ajuda'ns a protegir el corriol

Amb el teu donatiu continuarem instal·lant proteccions a totes les platges

En resposta a aquestes amenaces, el GEPEC-EdC ha implementat diverses mesures de protecció i sensibilització. Una de les iniciatives més destacades ha sigut el desenvolupament d’una aplicació mòbil gratuïta anomenada CORRIOL APP, que pot utilitzar qualsevol persona i que serveix per registrar les observacions del corriol camanegre i corriol petit a les platges de Catalunya, ajudant a recollir informació important per a la seva conservació. Aquesta eina de ciència ciutadana i sensibilització, cerca atraure l’atenció sobre la delicada situació del corriol camanegre i promoure pràctiques responsables entre els visitants de les platges.


A més, s’han dut a terme activitats de monitoratge constant dels nius i zones de cria, la instal·lació de senyalització específica per a informar els visitants sobre la presència de nius i la importància de mantenir als gossos sota control. També s’ha treballat en la restauració d’hàbitats naturals, reduint l’impacte de les activitats humanes en les àrees crítiques per a la reproducció del corriol.

Corriol. Foto:Laura Núñez
Corriol. Foto:Laura Núñez

Segons l’últim informe del GEPEC-EdC, ens els últims anys hi ha hagut una disminució en el nombre de parelles reproductores en algunes àrees protegides, la qual cosa demostra la necessitat d’aplicar mesures de protecció més exhaustives per tal de protegir l’hàbitat de reproducció d’aquesta espècie. Durant aquesta temporada s’han localitzat i protegit 29 nius, dels quals han arribat a volar un 28,3% dels polls nascuts.

La conservació del corriol camanegre és un desafiament que requereix la col·laboració de tots. Des de l’entitat ecologista, estan compromesos a continuar treballant juntament amb l’administració, altres organitzacions i la ciutadania per a assegurar un futur viable per a l’espècie. En aquesta època de l’any, les nostres platges estan plenes de presència humana, i de múltiples activitats que poden influir en la nidificació i presència de l’espècie a la zona, és per aquest motiu que el GEPEC-EdC vol fer una crida a la ciutadania perquè se sumi a aquests esforços de conservació del corriol, respectant les indicacions a les platges i participant en activitats de voluntariat i sensibilització. Només amb el compromís col·lectiu serà possible garantir la supervivència del corriol camanegre a les nostres platges.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *