Search
Close this search box.

La Bisbal del Penedès decidirà el proper 1 de setembre el futur del Projecte de la nova zona industrial Les Planes del Vent en una consulta popular

Representació del nou polígon - Font: GEPEC-EdC

El proper 1 de setembre tots els residents de La Bisbal del Penedès estan cridats a votar en una consulta popular per decidir si volen o no un nou futur polígon logístic al municipi. La pregunta que es formula és “Està d’acord amb el canvi de classificació dels terrenys agraris de la zona del Masos per la construcció d’un nou polígon logístico-industrial a la Bisbal del Penedès?”.

Podran votar totes les persones majors de setze anys amb residència legal inscrites al padró municipal d’habitants del nucli i la urbanització de la Miralba de La Bisbal del Penedès, a data 17 de juliol de 2024.

El dia 1 de setembre s’obriran dos meses de votació a la planta baixa de l’Ajuntament de La Bisbal (C/Major, 21) de 9h a 20h.

Els antecedents del projecte

Durant la tardor de 2022 de de l’Ajuntament de la Bisbal es va iniciar la tramitació urbanística del que hauria de ser el futur polígon logístic del municipi, anomenat de Els Masots, ja que els terrenys on s’havia de projectar el polígon estaven qualificats en el seu moment com agrícoles i havien de passar a sòls industrials per tal de poder tirar-lo endavant.

Tanmateix, el novembre de 2022, Agnès Ferré, alcaldessa de la Bisbal, va afirmar que el projecte “no encaixa en el municipi que volem”. Tot i això, com es pot llegir en la memòria del projecte (pàg.39) s’explicita un consens entre l’Ajuntament i l’empresa privada per tal de modificar les normes subsidiàries. “La present Modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Planejament de La Bisbal del Penedès a Els Masos és formulada per un consens entre la iniciativa privada i la pròpia municipal”, la qual cosa no s’ha informat a la ciutadania.

Contradictòriament a les afirmacions que es van rebre al mes de novembre, el 26 de gener 2023 el Diari de Tarragona es feia ressò que els ajuntaments del Baix Penedès, entre els quals el de La Bisbal del Penedès, volien impulsar grans polígons  i potenciar més  el sòl industrial, reivindicant la posició estratègica del Baix Penedès. 

En un nou comunicat, el 27 de febrer del 2023, la batllessa declarava en Junta de Govern que s’havia desestimat la petició de modificació del planejament  i que no se’n seguiria cap  pas més. Tanmateix, en un escrit  de l’Ajuntament del dia 14 de març,  s’informava que: ”l’Ajuntament no té prevista cap requalificació de terrenys d’aquesta zona en l’actualitat”. 

Davant d’aquesta situació a finals de novembre de 2023, diverses entitats ecologistes, veïnals i de defensa del territori ens vam unir per elaborar i firmar un Manifest unitari en contra del polígon dels Masots a la Bisbal del Penedès demanant la retirada del projecte, una major protecció del sòl agrari i paisatgístic, i la obertura d’un debat ciutadà per definir el model urbanístic del municipi. 

Finalment la comissió promotora de la consulta popular, la qual en formem part el GEPEC-EdC ha aconseguit organitzar una consulta popular, per tal que el proper 1 de setembre els veïns i veïnes de La Bisbal del Penedès puguin decidir pel futur model de poble.

La consulta tindrà una pregunta única: Està d’acord amb el canvi de classificació dels terrenys agraris de la zona del Masos per la construcció d’un nou polígon logístico-industrial a la Bisbal del Penedès?

Podran votar totes les persones majors de 16 anys residents a la Bisbal del Penedès.

La Consulta Popular

Diumenge 1 de setembre 1200 persones residents a La Bisbal del Penedès i el nucli de Miralba estaven cridades a votar en una consulta popular. El GEPEC-EdC amb el suport de la comissió promotora de la consulta popular ha impulsat la votació, de caràcter  no vinculant per decidir si volen o no, que el projecte de construcció del nou polígon logístic de les Planes de Vent tiri endavant.

Amb 431 vots en contra, el NO ha estat la resposta més votada. Per altra banda, 238 persones han votat si, 6 en blanc, i finalment, 15 vots nuls. A la consulta han participat 690 persones, un 62,5% de la població cridada a votar.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *