Verdum

Nom científic: Chloris chloris
Familia: Fringíl·lids
Ordre: Passeriformes

Foto de Marc Majem

És originari d’Europa, Àsia i el nord d’Àfrica. El seu hàbitat original són les pinedes, però també es pot trobar al voltant de cases, jardins, plantacions, parcs i granges.

Solen viure uns quatre anys.

La seva mida oscil·la entre els 14 i 16 cm. Els mascles són de color verd-groguenc, amb taques negres a les ales i cua. Les femelles són de color menys intens amb tonalitats marrons a la part posterior, amb les taques de les ales i cua de color groc pàl·lid.

Són animals sedentaris que viuen tot l’any a Catalunya. A finals d’estiu s’ajunten en estols (juntament amb individus migradors que provenen del nord d’europa) i s’alimenten de gra i llavors que han quedat als camps després de les collites.
S’alimenten principalment de llavors de tot tipus, en època de cria poden alimentar els polls també amb insectes. El seu bec curt i cònic fa que tinguin molts força i puguin obrir llavors grans i dures.
Les postes solen tenir entre 3 i 8 ous. Solen construir el niu en arbres o arbustos de brots, els fan amb arrels fines, molsa o llana, i el revesteixen d’arrels, pèls o plomes. Ponen els ous al març, i són de color blanc amb taques violetes. La femella incuba els ous durants dues setmanes. Al cap de 15 dies els pollets abandonen el niu. Tendeixen a fer nius en grups, per la qual cosa és comú trobar nius amb vàries pollades.

Si tenim sort també el veurem a les nostres menjadores de llavors.