Search
Close this search box.

El GEPEC-EdC fa una valoració de la lluita contra la massificació de renovables d’aquest 2023

L’entitat ecologista és una de les principals del país en la denúncia contra els projectes de macro-centrals en el nostre territori

IMG20240218120645

La transició energètica i les energies renovables és un dels principals àmbits de treball del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya (GEPEC – EdC). Des de l’àrea de defensa ambiental de l’entitat els arriben nombroses propostes de projectes que es volen construir al territori els quals han de dedicar molt de temps i esforços, primer a analitzar-los per saber l’abat de les afectacions que poden arribar a tenir, i després en la redacció d’al·legacions i altres escrits relacionats per presentar-los a l’Administració, tant de la Generalitat, com de l’Administració de l’Estat. A més dels documents d’al·legacions a les administracions també realitzen les contestacions a les respostes fetes pels promotors a les al·legacions presentades prèviament pel GEPEC – EdC. També, presenten alguns recursos d’alçada a projectes que van obtenir Autorització Administrativa Prèvia. 

Resum d'al·legacions del 2023

El tipus de projectes als quals l’entitat ecologista va presentar al·legacions el passat any, van ser tant eòlics com solars fotovoltaics, a més de les línies elèctriques d’evacuació.

La següent taula mostra les al·legacions i altres escrits presentats a les diverses administracions:

Cal dir que alguns d’aquests escrits es van redactar en col·laboració amb altres entitats: el grup ecologista IPCENA – EdC al cas dels projectes a Lleida, i la Plataforma Territori Sostenible del Camp al cas de les del Camp de Tarragona. Els diferents recursos d’alçada, s’han redactat a partir dels presentats per les entitats anteriors, més pels fets pel moviment Teruel Existe (al cas de les línies MAT de l’empresa Forestalia entre Aragó i Catalunya). Cal afegir aquí altres escrits amb observacions o al·legacions a altres projectes, bàsicament línies elèctriques i una modificació substancial de la central eòlica existent (el PE Colladetes, al Perelló).

Aquesta altra taula representa, pel que fa a al·legacions, la distribució per àrea geogràfica i tipus d’instal·lació:

Ente els diversos escrits presentats, val la pena remarcar els que es van fer als projectes de la Ribera d’Ebre, una de les comarques de Catalunya que n’acumula més. Les àrees més afectades de la comarca són la zona del Burgar, entre els termes municipals del Perelló, Rasquera i Tivissa, i els termes municipals d’Ascó i Flix. Aquestes zones són problemàtiques per la quantitat i diversitat d’aus rapinyaires, entre les que es poden destacar l’esparver, l’astor, el xoriguer, l’àguila daurada i la cuabarrada, totes elles espècies protegides o en perill d’extinció (el cas de la cuabarrada).

Menció apart mereixen les observacions presentades a l’avaluació ambiental de la fase de consultes prèvies del Pla territorial sectorial de les energies renovables (PLATER), el qual ha de regular la implantació de les centrals d’energia renovable a Catalunya, i tot allò relacionat amb el model de transició energètica a nivell territorial. Les observacions presentades van tractar aspectes com el retard en la redacció del PLATER, criteris urbanístics, la necessitat d’ocupar de manera absolutament preferent els espais degradats, la distribució de les centrals energètiques respecte als centres de consum, la protecció dels espais naturals i de la biodiversitat i també  del patrimoni històric i cultural. 

Finalment, es va  continuar amb els requeriments que es van començar fa temps respecte a la central eòlica del Vedat del Pany, per tal de poder revertir la situació actual.

Oposició a la massificació de renovables

Des del GEPEC-EdC tenen clar que és necessari un canvi del model energètic, cal una substitució de les fonts d’energia basades en combustibles fòssils per les basades en energies renovables, però aquest canvi no hauria de comportar greus danys en la biodiversitat o el paisatge. Per altra banda, aquesta transició hauria de portar-se a cap dins d’un context socioeconòmic que no estigui basat en un creixement del consum de recursos com l’actual, fins al punt que sembla oblidar els límits biofísics del planeta, i que acaba comportant greuges molt importants als països del sud.

Actualment, la transició energètica està sent dirigida per les empreses energètiques, però sobretot per grups inversors que acaben venent les instal·lacions projectades. Aquestes empreses suposen per altra banda un fort lobby de pressió a les Administracions que han de concedir les autoritzacions. Per tot això, la transició energètica està sent dirigida en bona part per criteris econòmics i no pas per ambientals, la qual cosa és molt negatiu i suposa uns impactes ambientals força negatius, motiu pel qual entitats com el GEPEC – EdC presenta al·legacions a molts dels projectes. En conseqüència, urgeix l’aprovació del Pla Territorial de les Energies Renovables (PLATER).



comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *