Tallarol de casquet

Nom científic: Sylvia atricapilla
Familia: Sílvids
Ordre: Passeriformes

Foto de Marc Majem

Au estesa per tot Europa i Àfrica del Nord. És una espècies forestal que habita boscos densos, tot i això, pot habitar parcs i jardins. Busca racons humits i ombrívols.
La seva esperança de vida a la natura és de poc més d’un any.
Mesura entre 13 i 15 cm de longitud, amb una envergadura d’entre 20 i 23 cm i un pes d’entre 14 i 20 g. Té el crani lleugerament aplanat, i el bec de color negre amb la mandíbula inferior de color gris. El dors i les potes són de color gris blavós, el dors és de color cendrós fosc i la cara ventral és de color gris més clar.
Els mascles tenen la part superior del cap, fins als ulls, de color negre, formant un casquet.
Les femelles tenen el casquet de color marró ocraci i els joves una mica més pàl·lid.
A Catalunya és una au sedentària, excepte a les zones més fredes, els habitants junt amb els exemplars d’altres punts d’Europa, passen la tardor i l’hivern en zones més temperades de Catalunya.
A l’hivern mengen fruits i baies, durant la primavera (època de reproducció) capturen coleòpters i dípters.
Fan un niu senzill entre arbustos amb herba seca, molsa i arrels, i el folren per dins amb pèls i herba més fina per a que sigui més còmode. Fan dues cries a l’any, de 4 o 5 ous, de color gris clar amb taques marrons, que coven durant 12 dies, al final dels quals alimenten els polls durant 10 dies al niu fins que comencen a volar.
Durant l’època d’aparellament els mascles canten i fan coreografies amb les ales i la cua per atraure les femelles
Van a menjar a les menjadores de pastissos de sèu