Tallarol capnegre

Nom científic: Sylvia melanocephala
Familia: Sílvids
Ordre: Passeriformes

Foto de Maria José Nuñez

El tallarol capnegre es distribueix per tota la conca del mediterràni i el nord d’Àfrica. Viu en matollars mediterranis espessos, sempre a llocs amb sotabosc. També ocupen jardins, parcs, horts i arbredes.
La seva esperança de vida és de 1,6 anys.
Tenen el bec negre amb la base de la mandíbula més clara. Els ulls estan vorejats amb un anell orbital rosta molt fort en adults i més pàl·lid en juvenils.
El mascle té el capell i la cua molt negres, i el coll de color blanc. L’esquena i les ales són de color gris fosc, i el pit i el ventre són de color blanc, amb els costats de color gris. La cua és pràcticament negra amb un ratllat gris amb una línia blanca a les plomes més exteriors. La femella té els colors molt més apagats, amb el cap pràcticament del mateix color gris que la resta de parts superiors. El coll i el ventre són blancs.
Espècie resident a Catalunya.
S’alimenten fonamentalment d’insectes, tot i que també poden ingerir aranyes, en l’època favorable. A vegades mengen algunes fruites o llavors de gramínies a l’hivern.
Fan el niu en branques baixes d’arbustos o mates amb fulles i branques, després el recobreixen amb fulles seques, pèls i plomes. Ponen entre 3 i 6 ous en cada posta (en fan dues anualment) de to rosat amb taques marrons, els quals són incubats durants 13 dies.
Els polls són alimentats durant 13 dies i al cap de tres setmanes abandonen el niu.
Emet tot l’any un reclam molt característic.
Van a menjar a les menjadores de pastissos de sèu.