Search
Close this search box.

S’obren els nius de tortuga babaua de la Pineda per traslladar ous i cries a incubadora

L’obertura, propiciada per la baixada de temperatures dels últims dies, posa fi a gairebé dos mesos de vigilància dels nius, una tasca organitzada pel GEPEC-EdC en la qual hi han participat centenars de voluntaris.

WhatsApp Image 2020-09-08 at 15.45.03 (1)

Aquest matí, un equip de tècnics i professionals de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Universitat de Vic i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) s’ha mobilitzat als nius de tortuga babaua de la platja de la Pineda de Vila-seca per tal d’obrir-los i traslladar els 55 ous vàlids i les 21 cries de tortuga que ja han nascut a una incubadora de la Fundació CRAM. Es tractava de dos nius posts per la tortuga coneguda com Mascletà els dies 16 i 31 de juliol respectivament, i ja s’esperava un naixement de tortugues durant aquest mes de setembre. Cal recordar que d’un dels nius ja s’havien agafat 14 ous per ser incubats en instal·lacions de la Fundació CRAM i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

Durant el dilluns, fins a 11 de les 21 tortugues nascudes fins ara ja van sortir d’un dels nius, però aviat es va veure que es tractava de cries prematures. Això va preocupar al personal especialitzat, que temia que la notable baixada de temperatures d’aquests últims dies pogués posar en perill la resta d’exemplars. També hi era present la possibilitat que una capa d’ous no eclosionats estigués evitant l’ascens de les tortugues que nasquessin a sota. Davant aquesta situació, avui s’ha pres la decisió d’obrir-los. Al migdia, ous i cries ja eren fora dels nius.

Amb aquesta acció s’ha posat fi a gairebé dos mesos de labor voluntària que el GEPEC-EdC ha organitzat per vigilar els nius i avisar de qualsevol novetat o incidència. Des de la primera posta a mitjans de juliol, el personal de l’entitat i un grup de coordinadors/es ha gestionat gairebé 400 persones voluntàries que s’han apuntat, en torns de 4h, per custodiar els nius dia i nit. Els voluntaris han tingut el suport de l’Ajuntament de Vila-seca, que ha ajudat en la protecció dels nius i ha facilitat l’estada a la platja.

La tasca del voluntariat del GEPEC-EdC en el camp de les tortugues babaues s’estén més enllà de la primera posta de la Mascletà. Com a part de la Xarxa de Voluntaris per la Tortuga a Tarragona, l’entitat organitza formacions i coordina també grups de persones arreu del territori que, en època de nidificació, prospecten les platges a la recerca de rastres o nius de tortuga babaua per poder donar l’avís i establir la protecció corresponent. Aquest grup dedicat a les prospeccions va ser vital a finals de juny, quan la Mascletà va fer el primer intent de posta a la platja de la Pineda i es va requerir una vigilància intensiva de la costa durant les nits següents.

A l’espera ara de l’alliberament de les cries, des del GEPEC-EdC volem agraïr la tasca de totes les persones implicades en la salvaguarda dels nius: les persones voluntàries, tècnics, administracions i també empreses com EPSON, que ha col·laborat costejant la impressió de cartelleria en diversos idiomes per informar sobre els nius a la mateixa platja. També recorda a la ciutadania que qui vulgui col·laborar en la protecció de les tortugues babaues ho pot fer com a voluntari o bé associant-se amb l’entitat.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *