Signem un manifest demanant solucions basades en la natura pel Trabucador

img132

Llegeix el manifest AQUÍ

Associacions ecologistes i científics han signat un manifest en el qual descriuen com els efectes després del pas del temporal ‘Glòria’, esdevingut a finals del gener passat, van ocasionar una gran erosió en una part important de les zones emergides i submergides de la barra del Trabucador, un espai emblemàtic i altament dinàmic de el front costaner de delta de l’Ebre.

Després d’aquest procés erosiu natural de la barra de sorra, els signants subratllen que es van iniciar tasques de restitució de la morfologia del Trabucador mitjançant l’aportació massiva de sorres extretes tant de zones normalment emergides del Trabucador com de sectors submergits de la badia dels Alfacs. No obstant això, lamenten en el manifest que les solucions aportades per les administracions públiques incideixen en mesures ja aplicades en el passat, que no han estat efectives i que obliguen tot manteniment periòdic, insostenible econòmicament i a llarg termini, del Trabucador

La barra del Trabucador es troba inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural i la Xarxa Natura 2000, i constitueix un dels elements més singulars en relació amb el patrimoni geològic de les costes de la mar Mediterrània. Per això, la seva conservació és un objectiu prioritari a Catalunya, tal com marca l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, a l’acollir hàbitats i espècies d’importància internacional.

Solucions basades en la natura

Actualment, hi ha una tendència global a utilitzar els elements de la pròpia natura per fer front a les conseqüències de fenòmens climàtics extrems. Es tracta de l’adaptació de solucions que entenguin i aprofitin el funcionament dels ecosistemes, més eficaços en termes econòmics i ambientals, però que encara no acaben de refermar-se en les administracions.

En aquest sentit, els signants recorden que en aquest sector de Delta “el transport transversal de sorres, que es produeix majoritàriament durant els forts temporals, és imprescindible per garantir l’amplada del Trabucador, el seu desplaçament i, per tant, la seva sostenibilitat”.

Per això, conservacionistes i científics apel·len en el manifest a apostar per les mesures que treballen a favor de el medi natural, el que es coneix com Solucions Basades en la Naturalesa (SBN), que són més rendibles i alhora proporcionen beneficis ambientals, socials i econòmics, i ajuden a augmentar la resiliència a llarg termini. Així, indiquen que “la solució basada en la naturalesa és la que aprofita intel·ligent i gratuïtament l’energia i els sediments que aporten el dinamisme intrínsec de delta de l’Ebre. Hauran servit d’alguna cosa els 350.000 m3 que s’han extret, sobretot de la part submergida de la banda interna de la barra, en els últims mesos? O bé han debilitat la seva capacitat d’auto-recuperació per a la propera tempesta? “En aquest sentit, els signants apunten en el manifest que” pot ser que la millor solució sigui no actuar i deixar que els processos naturals regenerin el Trabucador, tot i les dificultats que ens provoquen a curt termini”.

Les 36 associacions i els 33 científics apunten que “totes les actuacions humanes (creació de motes, plantacions, dics) que han tingut com a objectiu augmentar la rigidesa de la barra, no només han fracassat sinó que han fet augmentar la seva vulnerabilitat. Intentar mantenir una posició fixa del Trabucador és, en tots els termes, la pitjor solució”, recalquen, de manera que l’alternativa zero, la de no actuar,” ha de ser considerada seriosament “. I recorden que l’activitat salinera a la punta de la Banya és perfectament compatible amb la conservació dels valors naturals, sempre sota una avaluació ambiental apropiada, encara que compatible no és sinònim d’imprescindible.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *