La nostra història
El GEPEC-EdC va néixer fruit de la il·lusió per la natura i la voluntat de protegir-la que compartien un grup de joves del Camp de Tarragona als anys 80.
El 1984, persones particulars i entitats com el Grup Arpella o la Comissió de Natura de l’Institut d’Estudis Vallencs decideixen unir forces en un projecte ecologista tot respectant la diversitat i autonomia d’acció. Així, l’any 1985 es formalitza la creació del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC).
Al llarg dels anys següents, el GEPEC consolida el seu ADN ecologista mentre aposta per unir esforços amb altres actors de la causa mediambiental. És per això que moltes altres petites entitats i plataformes s’hi van adherint, sumant el seu treball propi al del GEPEC per aconseguir abastar nous àmbits i territoris amb més base social i nous coneixements. Aquesta voluntat d’unió es manté fins l’actualitat.
Veient també la necessitat de fer pinya amb la resta d’entitats ecologistes consolidades del territori català, l’any 1996 col·labora en la fundació de l’Assemblea d’Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC), que el 2003 es constitueix en la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC). Aquest ens ajuda des de la seva creació a vertebrar una resposta de país a totes aquelles demandes o agressions al medi que impliquen tot el territori i requereixen accions unitàries desde la perspectiva ecologista.
Amb altres entitats i institucions, el mateix 2003 el GEPEC participa també en la creació de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). Aquest ens té per objectiu principal el foment de la custòdia del territori com a eina de protecció del territori. La XCT es fusionarà l’any 2019 amb la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), passant a anomenar-se Xarxa de Conservació de la Natura (XCN) però mantenint els objectius principals de l’entitat.
Donat el creixement de l’entitat que abarca més enllà del Camp de Tarragona, el 2006 es decideix modificar el nom a Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans. El canvi finalment es fa efectiu el 2007 i acaba variant fruit d’un acord entre els membres d’EdC, fent que l’entitat s’anomeni finalment Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya.
Fidel a l’esperit col·laboratiu, el GEPEC-EdC impulsa el 2013 la creació de la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud (Xarxa Sud) per aglutinar diverses plataformes i entitats ecologistes del sud de Catalunya.
D’aquesta manera l’entitat ha anat adaptant-se a les diferents realitats de cada època des dels anys 80 fins als nostres dies. L’ecologisme, el compromís amb el territori, la defensa del medi ambient, l’altruisme i el voluntariat han continuat essent marca de la casa.