Custodiar el Territori
L’aliança amb petits i grans propietaris per a conservar el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de les nostres comarques és una de les prioritats del GEPEC-EdC.
Aquesta protecció conjunta es fa a través de la custòdia del territori: uns acords voluntaris.
Rep gratuïtament
el Butlletí de Notícies
Marc Torrents
Soc el responsable de l'àrea de Projectes de Custòdia del Territori.
La custòdia és una eina per salvaguardar el territori conjuntament amb la societat, sense necessitat de que l’administració intervingui. Aquest compromís s’estableix mitjançant un acord de custòdia entre el GEPEC-EdC i la persona propietària del terreny, que es compromet a conservar l’espai.
En algunes de les finques en custòdia s’hi fan accions de millora amb voluntariat i opten a formar part dels nostres projectes de conservació i restauració.
En algunes ocasions l’acord es promou des de l’entitat, ja sigui perquè es tracta d’un espai d’interès per a la conservació de flora, fauna, el paisatge i el patrimoni cultural, o bé perquè és potencialment important per un projecte de restauració.
El GEPEC-EdC va participar en la creació de la Xarxa de Custòdia del Territori l’any 2003, i l’any 2008 va signar el seu primer acord de custòdia.
A principis de 2020 supera els 40 acords de custòdia, inclosos en diferents projectes de conservació.
Què pots fer tu?
La custòdia de territori es pot establir amb qualsevol persona (entitat, empresa o administració) propietària que tingui interès en conservar les seves finques de manera sostenible.
Si no és el teu cas, també pots ajudar apuntant-te al voluntariat per millorar la biodiversitat, restaurar marges de pedra seca, recuperar espais i fer altres actuacions en favor de la natura als terrenys en custòdia.
També pots col·laborar econòmicament amb la causa. Associant-te al GEPEC-EdC donaràs suport a la tasca del nostre personal tècnic i experts en custòdia, i també ajudaràs en la creació de programes de millora en aquests espais.