Fes voluntariat per la Tortuga Babaua
La tortuga babaua (Caretta caretta) és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Pot pondre entre 100 i 120 ous per niu a la sorra de la platja, i el període d’incubació pot arribar a durar més de dos mesos! Els ous solen fer eclosió a la nit, donant pas a una escena màgica en què les petites tortuguetes fan camí cap al mar sota la llum de la lluna!
Podem ajudar la tortuga babaua?
Protegir els ous de tortuga babaua o careta fins que neixen les tortuguetes és vital per la seva supervivència, però cal un canvi molt més ampli per revertir la situació crítica en què es troba aquesta espècie.
Cal salvar el mar des de terra endins: hem d’evitar l’ús de plàstics d’un sol ús que acaben al mar, una transició cap a l’ecològic des del sector de l’agricultura i la ramaderia, deixar de contaminar els nostres rius, entre molts altres factors, serà impossible millorar l’estat actual del nostre mar.
El repte és immens, però cuidar els nostres mars i oceans és l’única solució per salvar la tortuga babaua i les espècies marines.
Tenim tortugues marines?
Sembla mentida, però sí! Per davant de les nostres costes sempre han nedat tres tipus de tortuga, de les que la tortuga careta o babaua és la més freqüent, i ara, degut al canvi climàtic, està colonitzant per primer cop les nostres platges …” Centenars de tortuguetes podrien néixer a les nostres platges si trobem i cuidem els seus nius!
La funció dels transsecte
La tasca del voluntariat és molt diversa i inclou des de la confecció de material divulgatiu fins la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre o exemplar de tortuga babaua. En cas de trobar una tortuga o un rastre que pot indicar un possible niu, el voluntariat avisa als organismes adequats i, si es requereix, s’organitza per fer vetlla del niu, assegurant així el naixement segur de les cries de tortuga. Aquesta tasca es compagina amb la de conscienciació ciutadana, vital perquè aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació. Per a formar part del voluntariat només cal voler protegir les tortugues, ni tan sols és necessari viure a la costa.
Prospectem les platges a la recerca de rastres o tortugues per tal d’avisar si en trobem. En cas de posta, com ja vam a l’estiu del 2020 a la platja de La Pineda i a l’estiu de 2021 a la platja de Calafell, ens organitzem per vigilar els nius les 24 hores del dia durant dos mesos fins que neixen les tortugues, assegurant-ne la supervivència i camí cap al mar. Aquesta és una tasca que ve de lluny: abans i tot d’acollir tortugues a les nostres costes, des del GEPEC-EdC vam crear el 1999 la primera xarxa de voluntariat de resposta ràpida a Catalunya per encallaments d’espècies marines com tortugues i dofins.
Rastres de vida, amb la Fundació Pinnae
Aquest any, i gràcies al suport de la Fundació PINNAE iniciem el projecte Rastres de vida que ens permetrà fer transsectes i seguiments de tortuga durant el període de nidificació de l’espècie.
Les activitats que es duen a terme gràcies a aquest projecte son:
- Una formació en línia i 6 formacions presencials: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, Vendrell.
- Xerrades, tallers i esdeveniments educatius: En escoles, personal ajuntaments, tallers familiars…
- Redacció d’informes amb les dades recollides durant els transsectes realitzats pel voluntariat per localitzar rastres, nius o tortugues marines.
Vols ser voluntari/a? Et necessitem per ajudar a les tortugues!
Ajuda a la tortuga careta
El grup de voluntariat de la tortuga caretta treballem per recuperar, protegir i estudiar aquest animal del Mar Mediterrani, que ve a pondre els ous a les nostres costes. Cada any fem prospeccions a les platges de diversos municipis per localitzar rastres i nius de tortuga, avisar a les autoritats pertinents i instal·lar proteccions provisionals per evitar que agents externs molestin a les cries de tortuga.
Emplena aquest formulari per fer transectes o coordinar la custodia de un niu a les platges de la nostra costa.