Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 Així va anar la posta de la tortuga babaua de La Pineda (Vila-Seca) - GEPEC-EdC
Search
Close this search box.

Així va anar la posta de la tortuga babaua de La Pineda (Vila-Seca)

DSC_2728Caretta-F22.jpg2

Fa aproximadament un parell de setmanes, la tortuga babaua coneguda com Mascletà va fer una posta de 144 ous a la platja de La Pineda (Vila-seca). Entre els membres del voluntariat del GEPEC-EdC que van assistir a la posta hi havia el Lluís Llauradó, que ens fa una cronologia dels fets per entendre com va anar tot, des del primer intent de pondre ous de la tortuga a finals de juny fins la matinada del 16 de juliol en la qual finalment ho va aconseguir.

1. El 29 de juny de 2020, personal de la neteja de la platja de la Pineda (Vila-seca) troba una tortuga babaua de matinada. El destorb causa que marxi sense fer niu.

2. La tarda del mateix dia 29, membres de la Universitat de Vic i del CRAM (Fundació per la Conservació i Recuperació d’Animals Marins) verifiquen que no hi ha hagut posta.

3. La matinada del dia 30 de juny, la tortuga torna a la mateixa zona de la platja (el Cargol de la Pineda) i, tot i deixar rastres, tampoc fa niu.

4. Cap les 8:00h del matí, en Diego Martínez (Forestal Catalana), Lluís Llauradó (voluntari del GEPEC-EdC) i Pep Enric (Ajuntament de Vila-seca) veuen de nou la tortuga quan surt de l’aigua, però novament espantada se’n torna cap al mar. És un animal de mida mitjana, no gaire gran.

5.La matinada del 15 de juliol un jove francès es troba una tortuga a la platja de la Pineda, li fa fotos i les penja a les xarxes. Això provoca un augment dels transsectes de nit a aquella platja a part de denunciar-lo.

6. En Ramon Ferré del GEPEC-EdC dissenya un pla de vigilància per la propera nit a la platja de la Pineda; Lluís Llauradó, Francesc Sarroca i altres voluntaris segueixen les ordres donades pel Ramon i es troben la nit del mateix dia 15 a les 22:00h.

7. Cap les 00:10 h ja del dia 16 , havent-nos ressituat davant el restaurant el Dorado, la Mar Anglada de Matadapera i la seva família, gràcies a la informació de dos voluntàries del GEPEC-EdC, ens comunica la troballa.

8. Ja han donat l’avís al 112. A partir d’aquest moment els fets es succeeixen de manera precipitada i sense constatació horària.

9. Molt ràpidament en cotxe ens traslladem al lloc indicat per la Mar; és a la platja davant del Golden Donaire Beach Hotel de la Pineda.

10. En Ferran Aguilar amb la seva càmera i en Txiki han pres una posició estratègica per poder controlar l’activitat de la tortuga sense molestar-la.

11. La resta de voluntaris i gent guardem la distància i esperem.

12. Immediatament es presenta al lloc una patrulla de la Policia Local de Vila-seca que ens donaran molt de suport. Ens ajudaran a treure un pescador que no respecta l’ordre de “platja tancada al públic”.

13. Ben aviat arriba en Laureà Giné (Nito) del Departament de Territori i Sostenibilitat dels Serveis Territorials de Tarragona, que serà clau per donar ordres concretes ja de com actuar i delimitarà amb canyes i cinta el perímetre a respectar. En aquell moment hi ha al voltant del nou perímetre unes 20 persones entre voluntaris i curiosos.

14. En Nito i Ferran Aguilar confirmen que la tortuga està fent posta.

15. Lucía del CRAM també es desplaça cap a la Pineda.

16. Elena Abella (Universitat de Vic) contacta amb els voluntaris per confirmar la posta i conèixer la localització del niu per desplaçar-s’hi.

17. Van arribant els diferents Tècnics i Investigadors que prendran totes les mesures de la posta i de l’animal.

18. Arriba l’Elena Abella sobre les 01:45h, moment en que la tortuga ha acabat la posta i ja està immobilitzada per permetre anàlisi, ecografia, mesures i col·locació de radiotransmissor.

19. La col·locació del radiotransmissor és una mica entretinguda ja que primer cal deixar la zona de la closca neta de petxines i altres mol·luscs que porta enganxada.

20. Acabades les mesures i tot el treball amb la tortuga es procedeix al seu alliberament perquè torni al mar.

21. Ara sí, és hora d’obrir el niu, cosa que fa Elena Abella per recomptar ous bons, ous trencats i ous deformats, col·locant-los en una caixa de porexpan amb sorra i algun substrat.

22. En acabar el recompte es procedeix a mesurar fondària i diàmetre del niu, cosa que demostra que té unes mides no del tot corrents.

23. Després es busca una nova ubicació del niu, a uns 40 metres del mar, on es deixaran aproximadament uns 90 ous; la resta es traslladaran a la incubadora del CRAM.

24. Acabada la construcció del nou niu, es dipositen els ous en el seu interior , es tapa i es col·loca un tancat per delimitar el nou niu i preservar-lo de qualsevol incidència.

25. L’Elena Abella dona les instruccions als voluntaris presents de com cal fer la guàrdia del niu que durarà uns 60 dies, com protegir-lo en cas de pluja i altres indicacions.

26. Quan són les 05:30 h de la matinada es fa una foto de conjunt i es dóna per acabada la tasca.

27. L’Elena Abella, molt satisfeta pel suport rebut de tots els voluntaris, dóna les gràcies molt efusivament ja que s’ha fet una molt bona feina d’equip.

28. És hora de transmetre tota la informació i fotos a Ramon Ferré i Raül Cendón del GEPEC-EdC per posar-los al corrent de com ha anat tot i de l’agraïment per part de la Elena.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *