Oreneta vulgar

Nom científic:  Hirundo rustica
Familia: Hirundínids
Ordre: Passeriformes

Foto de Marc Majem

Habita Europa, Àsia, Àfrica, Amèria i una part d’Austràlia. Es tracta de l’oreneta amb major àrea de distribució del món. S’alimenten en llocs oberts amb vegetació baixa com pastures, prats i terrenys agrícoles. Solen criar en pobles petits, llocs urbans sense gaire gent o a l’interior de cases velles. Au de camp obert que aprofita estructures humanes per viure.
Poden arribar a viure 8 anys tot i que en estat natural la seva esperança de vida és de 4.
Les orenetes vulgars mesuren uns 20 cm de llargada, de color negre blavós, amb la panxa blanca i la gorja rogenca. Té una llarga de cua en forma de forquilla amb una línia de taques blanques a la part externa. La femella i el mascle són semblants, però el primer presenta unes plomes més llargues a la part de cua.
Són animals migradors. A finals d’estiu s’agrupen en estols i migren fins a l’Àfrica per a passar l’hivern, a principis de primavera tornen a Catalunya. Passen l’estiu i la primavera a Catalunya perquè és l’època en què hi poden trobar aliment.
Menja insectes que captura en el vol. Solen volar sobre basses d’aigua per a capturar insectes.
Fa niu amb fang i trossets de palla, amb una obertura considerable, prop o sota de teulades.
Dins el niu hi posen materials més suaus com plomes o herba seca. Les femelles ponen 4 o 5 ous de color crema amb taques vermelloses i els incuben durant 15 dies. Els pollets segueixen al niu fins als 20 dies, quan comencen a fer petits vols fins a llocs propers, on continuen sent alimentants pels pares. Solen fer niu en colònies i solen fer dues cries per temporada.
Acostumen a fer el niu cada any al mateix lloc i poden utilitzar el niu durant varis anys. Volen amb rapidesa amb canvis constants de direcció. Canten de manera contínua, ja sigui amb sons curts o llargs refilets.


En anys de sequera els costa molt trobar fang per fer el niu. Les podem ajudar posant nius als nostres jardins, terrasses o balcons.
Es col.loquen en llocs arrecerats sota cobert i frescos