Oreneta cuablanca

Nom científic: Delichon urbica
Familia: Hirundínids
Ordre: Passeriformes

Foto de Marc Majem

Habita Europa, Àfrica, i l’oest d’Àsia. Viuen en pobles petits o llocs poc habitats, fent nius sota els balcons i a la punta de les teulades.
Poden arribar a viure 14 anys tot i que en estat natural la seva esperança de vida és de 7.
L’oreneta cuablanca mesura uns 13 cm de llargada. El dors és de color negre, excepte el carpó que és blanc. La panxa i la gorja són de color blanc, amb el bec curt i de color negre.
Té una cua curta en forma de forquilla, però menys enforquillada que la de l’oreneta vulgar.
La part inferior de les ales i les plomes de les podes són de color blanc, mentre que les superiors són negres amb matisos balvosos. Mascle i femella són iguals en aparença. Els juvenils són més blanquinosos que els adults.
Són aus migradores. Cap a finals d’estiu es reuneixen en estols i migren cap a l’Àfrica per a passar l’hivern, tornen a principis de primavera. Migren quan a Catalunya la disponibilitat d’aliment baixa.
Mengen insectes de petit tamany en ple vol, fent vols acrobàtics per a caçar. No es solen allunyar més de 2km del niu.
Fan el niu amb fang i l’enganxen al sostre, només deixen un petit forat a la part superior d’uns 2-3 cm de diàmetre. La femella pon entre 3 i 5 ous i els incuben durant 15 dies. Els pollets segueixen dins al niu fins als 30 dies, quan comencen a volar fent petits vols fins a llocs propers, on continuen sent alimentats pels pares.
Volen molt ràpidament, amb canvis constants de direcció. Acostumen a tornar cada any al mateix lloc que l’any anterior.
En anys de sequera els costa molt trobar fang per fer el niu. Les podem ajudar posant nius sota un aleró de la casa (teulada o balcó)