Mallerenga emplomallada
Nom científic: Lophophanes cristatus
Familia: Paridae
Ordre: Passeriformes
Habita a Europa i l’oest d’Àsia. Viu en boscos de coníferes i rouredes, prefereix indrets ombrívols i pròxims a zones muntanyoses. També la podem trobar en parcs i jardins de zones poc poblades.
Poden arribar a viure 8 anys, però la seva esperança de vida és d’un any i mig en llibertat.
La seva longitud és d’11 cm i pesa entre 9 i 13 g. És la única mallerenga europea que presenta plomall, un capell erèctil que aixeca quan està alerta. Les plomes del capell són negres amb les vores blanques. Té la nuca blanca i el mentó negre, el qual es perllonga en forma de collar pels laterals del coll i voreja la cara, també de color blanc. Les parts superiors són brunes grisenques, amb les ales i la cua més fosques. El carpó i les supracaudals són de color ocraci, com l’abdomen. L’abdomen és banc, les cames blavenques, el bec negre i els ulls rogencs. No existeix pràcticament dimorfisme sexual, tot i que les femelles poden presentar un collar més fi.
És un ocell resident a Catalunya.
S’alimenta d’insectes, larves i ous, tot i que també pot menjar pinyonets i baies.
Pot criar en forats de picots, murs, talussos o escletxes naturals, però té predilecció per les fustes mig corcades. Fan dues postes d’entre 7 i 9 ous blancs amb taques. Les femelles incoben els ous durant 15 dies, i al cap de 20 dies més els polls abandonen el niu.
Sovint ocupen les caixes-niu.