Mallerenga carbonera

Nom científic: Parus major
Familia: Pàrids
Ordre: Passeriformes

Foto de Marc Majem

La mallerenga carbonera viu en boscos de tot tipus, camps de fruiters i també en parcs i jardins de ciutats. Espècie àmpliament distribuïda per Europa i Àsia.

En llibertat tenen una esperança de vida de 1,6 anys, tot i que en poden arribar a viure fins a 7.

Mesura uns 14 cm de cap a cua. Té el cap i el coll de color negre amb les galtes blanques, i el dors de color gris verdós. Per sota és groguenc amb una ampla franja negra (més ampla en els mascles), les ales són fosques amb les vores blaves i una franja blanca. El bec és negre i les potes de color gris-blavós.

Són animals sedentaris, és a dir, que no migren. Fora de la temporada de cria es poden trobar formant grups grans barrejats amb mallerengues d’altres espècies.

Són animals insectívors, s’alimenta de coleòpters i himenòpters. A la primavera, en epoca de nidificació, menja moltes orugues, i a la tardor orugues de la processionaria del pi. Es un gran depredador de lal processionaria quan aquesta es troba en fase oruga juvenil.

Fa el niu amb molsa i pèls en forats d’arbres o murs de pedra. També poden criar en caixes niu penjades dels arbres. La femella pon entre 6 i 8 ous blanquinosos amb taques marrons, a la primavera, i els incuba uns 13-14 dies. Al cap de tres setmanes d’haver nascut, els pollets comencen a volar. Pot fer dues cris a l’any.

Li agrada penjar-se a les branques en postures acrobàtiques, i quan es mou per terra ho fa
àgilment. Vola de manera ondulada.

Les podem ajudar col.locant caixes-niu penjades dels arbres.
Al hivern, necessiten ajuda per alimentar-se, ja que no hi ha insectes. Podem posar menjadores de pastis de sèu