Iniciem la temporada de nidificació de tortugues marines amb el projecte Rastres de Vida

Aquest projecte ens permetrà formar a voluntaris que ens ajudin amb els transsectes a les diferents platges del litoral.

image (4)

Ens trobem dins del període de nidificació de la tortuga careta (caretta caretta). Durant aquest època de l’any les femelles de tortugues marines surten de l’aigua per dipositar els ous, enterrant-los a la sorra de la platja.

És per aquest motiu, que cal prestar atenció per conèixer i detectar els seus rastres i protegir les seves postes.

Rastres de vida

Des del GEPEC-EdC ja portem molts anys fent transsectes i seguiments de tortuga careta. Aquest any, i gràcies al suport de la Fundació PINNAE iniciem el projecte Rastres de vida.

En el marc del projecte, es faran diferents activitats per promoure pràctiques responsables a les platges i minimitzar els impactes negatius de les activitats humanes sobre les tortugues i els seus nius i fomentar la realització de transsectes nocturns per identificar els llocs de nidificació i recopilar dades sobre la presència de tortugues i la localització dels seus nius.

Les activitats que es duen a terme gràcies a aquest projecte son:

  • Una formació en línia i 6 formacions presencials: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, Vendrell.

  • Xerrades, tallers i esdeveniments educatius: En escoles, personal ajuntaments, tallers familiars…

  • Redacció d’informes amb les dades recollides durant els transsectes realitzats pel voluntariat per localitzar rastres, nius o tortugues marines.



Objectius del projecte

Els objectius del projecte son:

  • Promoure pràctiques responsables a les platges i minimitzar els impactes negatius de les activitats humanes sobre les tortugues i els seus nius.
  • Realitzar transsectes nocturns a les platges per identificar els llocs de nidificació i recollir dades sobre la presència de tortugues marines i la ubicació dels nius.
  • Sensibilitzar i educar a la ciutadania i als visitants sobre la importància de la conservació de la tortuga careta i el seu hàbitat.
  • Fomentar la participació activa de la població a través del voluntariat en els transsectes nocturns i altres activitats relacionades amb la conservació de la tortuga careta.
  • Establir aliances i col·laborar amb entitats públiques i privades, com a ajuntaments, universitats i organitzacions locals, per a enfortir les accions de conservació. 

Les tortugues a Catalunya

L’any 2023, Catalunya va batre el rècord històric de nius de tortuga careta (caretta caretta) amb la detecció de deu nius.

L’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, és la hipòtesi que defensen la majoria d’experts per a explicar aquest augment en la freqüència de nidificació de tortugues marines a les nostres costes.

Fins ara, aquesta espècie s’alimentava en aigües del litoral espanyol i després migrava a les seves platges d’origen en el Mediterrani oriental o punts de la costa atlàntica americana per a reproduir-se, però en l’actualitat troben en les nostres platges les condicions tèrmiques idònies per a realitzar les seves postes.

El sexe de les tortugues marines és determinat per la temperatura d’incubació dels ous, de manera que, com més alta sigui, major nombre de femelles neixen i això obliga les tortugues a traslladar-se per a evitar la seva extinció.

 

Les nidificacions succeeixen entre els mesos de juny i octubre, coincidint en gran part amb l’època en què les platges es troben en el seu màxim nivell d’ocupació, un fet que representa un gran risc per a la seva conservació. Hem d’entendre que les platges són ecosistemes poblats per diverses espècies a les quals cal protegir. El turisme pot conviure  amb la seva protecció, si bé cal que es produeixin canvis concrets perquè totes dues activitats siguin compatibles.

Localitzar una posta a temps, pot influir directament sobre la seva supervivència. Un niu de tortuga corre diferents riscos d’ençà que la femella diposita els ous, fins que fan eclosió passats uns seixanta dies. La massificació de persones a la platja passant sobre un niu i compactant la sorra, la maquinària pesant que neteja o llaura les platges, la instal·lació de guinguetes… Són algunes de les activitats que coincideixen amb la temporada de reproducció i poden afectar directament aquesta espècie.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *