Search
Close this search box.

Finalitzem la campanya de conservació del corriol camanegre

Un any més l’entitat ecologista ha comptant amb la col·laboració d’ajuntaments i voluntaris per fer el seguiment de l’espècie i a protegir-la

WhatsApp Image 2024-04-16 at 22.35.49 (1)

Des del mes de març fins fa poques setmanes, hem estat realitzat amb l’ajuda d’ajuntaments i voluntaris el projecte de conservació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i el corriol petit (Charadrius dubius).

Aquest any la iniciativa ha comptat amb el suport de diversos ajuntaments del litoral català: Sitges, Cubelles, Cunit, Calafell, Torredembarra i Mont-roig del Camp i la participació ciutadana a través del voluntariat que, han permès avançar en la conservació d’aquestes dues espècies emblemàtiques de les nostres platges a través de la recollida de dades. No obstant això, els resultats obtinguts destaquen reptes importants que caldrà abordar en els pròxims anys.

Al llarg de la temporada 2024, el GEPEC-EdC ha desplegat una sèrie d’accions encaminades a millorar la reproducció i supervivència dels corriols, centrades en la localització i protecció dels seus nius. En total, s’han identificat 24 nius de corriol camanegre i 5 nius de corriol petit, la majoria d’ells situats en platges urbanes força massificades.

Les mesures de protecció, com la delimitació i tancat d’àrees de nidificació, han contribuït a reduir les pertorbacions humanes en zones clau, facilitant així l’èxit reproductiu en les etapes inicials. Enguany, s’ha registrat una taxa d’eclosió positiva, amb 65 polls nascuts entre totes dues espècies. No obstant això, la supervivència juvenil continua sent una preocupació a causa de l’alta mortalitat dels polls en les setmanes posteriors a l’eclosió.


Principals amenaces detectades

Els resultats de 2024 reflecteixen la persistència de diverses amenaces que limiten l’èxit reproductiu i la supervivència dels corriols al litoral català. Entre els problemes més destacats es troben la presència de depredadors com a gats domèstics i gats ferals, gossos, garses, cornelles, rates o el cranc blau poden haver estat un dels factors més perjudicials.

Entre els mesos de març i agost, s’han registrat 640 observacions de gossos a les platges, sobretot en zones de nidificació del corriol camanegre i petit i 40 observacions de gats a l’interior de les platges en zones de nidificació gràcies als registres fets a l’aplicació mòbil de ciència ciutadana anomenada “CORRIOL APP”.


Malgrat els esforços per a delimitar àrees protegides, les activitats recreatives a les platges, especialment durant els mesos d’estiu, han continuat afectant les zones de nidificació. En algunes platges, s’ha observat la presència de persones i mascotes envaint zones restringides, la qual cosa ha incrementat el risc d’abandó de nius i la mortalitat juvenil. L’expansió d’espècies vegetals invasores, ha reduït significativament la disponibilitat d’hàbitats adequats per a la nidificació.

Volem subratllar la necessitat d’implementar noves accions per a garantir la supervivència posteclosió. Especialment, es planteja la necessitat de controlar la població de gats a les platges. És necessari desenvolupar estratègies per a protegir els polls en les seves primeres setmanes de vida, quan són especialment vulnerables a depredadors i pertorbacions. Això podria incloure la creació de refugis naturals i la col·locació de senyalització més visible i efectiva.

El compromís de la ciutadania és crucial per a l’èxit del projecte i es valora de forma molt positiva la participació del voluntariat en el projecte i registre de dades a l’aplicació “CORRIOL APP”. L’entitat continuarà treballant en la difusió d’informació sobre la importància de protegir els corriols i els seus hàbitats, amb especial èmfasi en la reducció de la pertorbació causada per activitats recreatives i la presència de mascotes a les platges.

 

Un greu declivi a Catalunya

En termes generals, la situació a Catalunya és molt preocupant. El Delta de l’Ebre és o era el principal nucli reproductiu de l’espècie a la península Ibèrica. Gràcies a l’últim cens de corriol camanegre que ha fet el personal tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, s’ha constatat que el nombre de parelles reproductores ha disminuït un 85% respecte a les últimes dades que es tenien.

Enguany només s’han comptabilitzat entre 189 i 288 parelles de les 1500 que hi havia fa 17 anys. L’any 2002, s’estimava que hi havia entre 1.650 i 1.850 parelles reproductores de corriol camanegre a Catalunya i aquest 2024, el nombre de parelles s’ha reduït aproximadament un 80%, entre 325 i 424. Aquestes dades subratllen la necessitat urgent de reclassificar a l’espècie com “En perill d’extinció” dins de la classificació de la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura), tal com proposa SEO/Birdlife. El GEPEC-EdC insta a la Generalitat de Catalunya a actualitzar la categoria de protecció d’aquesta au i a desenvolupar un Pla de recuperació que respongui adequadament a la greu situació actual, superant el grau de protecció que se li aplica sota la categoría d’espècie vulnerable.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *