Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC denunciem irregularitats en les activitats extractives a Ulldecona
Search
Close this search box.

Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC denunciem irregularitats en les activitats extractives a Ulldecona

Les dues entitats volem manifestar el nostre malestar respecte a la situació d’activitats extractives al terme d’Ulldecona.

extractives

Des de Salvem lo Montsià i el GEPEC-EdC volem manifestar el nostre malestar respecte a la situació d’activitats extractives al terme d’Ulldecona, municipi inclòs a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, i amb importants actius patrimonials, culturals, naturals i paisatgístics (Pintures de l’Ermita de la Pietat -declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO-, jaciments arqueològics, castell medieval, oliveres monumentals, espais agraris i espais naturals amb bones terres fèrtils i molta biodiversitat…).

Aquest ric llegat està sent arraconat per una política extractiva incompatible amb la preservació del patrimoni històric i paisatgístic. Enumerem a continuació algunes de les darreres activitats:

1) Extracció d’argiles per part de CEMEX, que ja ha comprat les finques per a la propera extracció de terres Ferradura III, sense que de part de l’Ajuntament d’Ulldecona s’hagi fet cap pas en relació a la proposta presentada fa 4 anys per a declarar la falda del Montsià BCIL, i que va comptar amb el suport de les gairebé 1.800 signatures recollides i lliurades a l’Ajuntament al maig del 2017.

2) Activitat extractiva MARIA 2, de l’empresa MARBRES SÉNIA, S.A. Es va presentar el projecte extractiu el 12 d’Abril de 2018, i ja en el seu projecte adjuntaven imatges que feien palès que l’activitat extractiva ja estava en funcionament, abans d’obtenir els permisos:

extractives

Les finques afectades:

extractives

GEPEC-EdC, en col·laboració amb Salvem lo Montsià, en el tràmit de suficiència va presentar un escrit que es va tenir en compte a l’hora de realitzar la sol·licitud de les dades complementàries, que és contestat l’abril de 2020 per part de l’empresa Marbres Sénia SA, i en el propi document adjunta una imatge de Google maps de l’any 2017 en la que s’aprecia que un any abans de sol·licitar permisos ja s’estaven explotant les finques, i afectant el barranc del Capellà:

extractives

Això constitueix una greu infracció. De fet, des del departament de Territori i Sostenibilitat, i en resposta a una consulta feta pel GEPEC-EdC, es respon que es van traslladar els fets a l’Àrea de Gestió de Recursos per tramitar l’expedient sancionador corresponent.

3) La proximitat de les activitats extractives al nucli poblacional constitueixen un greu perjudici ambiental (pols, sorolls…) amb la conseqüent afectació a la salut dels habitants d’Ulldecona, així com una afectació important al trànsit rodat de la població, que ha obligat a modificar el sentit de varis carrers (ja que els camions de Maria 2 circulen per dins del poble) així com l’aparició de constants sotracs a les vies urbanes per on circulen els camions.

4) L’any 2007 la Diputació de Tarragona va aprovar construir un cinturó de circumval·lació a TV-3313 per la part nord del poble (“es repeteixen casos de balcons badats … per camions”), i les conseqüents expropiacions, perjudicis i pèrdua de terres als/les propietaris/es dels terrenys per on es vol fer passar. UN MILIÓ i MIG d’Euros públics per una obra pública deguda al que provoca una activitat privada. UN MILIÓ I MIG d’Euros a fi de construir un cinturó de circumval·lació des de la carretera de Godall a la carretera de Tortosa (un kilòmetre de nova carretera).

extractives

5) La major part de les empreses extractives de pedra a Ulldecona realitzen l’activitat en terrenys comunals (municipals, de tothom), per això no s’explica com l’Ajuntament ha autoritzat una nova activitat extractiva en aquests terrenys. El mapa d’extractives d’Ulldecona és aquest:

extractives

Zona 1: extracció de pedres (serra de Godall, pròximes a espais protegits de la Xarxa Natura 2000) i amb jaciments arqueològics molt a prop.

Zona 2: extracció d’argiles per part de Cemex (serra de Montsià, que estan a escassos centenars de metres d’interessants jaciments arqueològics i també de l’espai natural protegit que forma part de la Xarxa Natura 2000).

La nova activitat extractiva, que ja ha estat aprovada per l’Ajuntament mitjançant un contracte de lloguer per un termini de quinze anys prorrogables a partir de l’1 de Gener de 2021, tot i que s’ha portat a l’aprovació per part del ple del 3 de Maig de 2021, afectarà la zona de la serra de Godall que s’acompanya (en verd la zona protegida de Xarxa Natura 2000):

extractives

La parcel·la 238 és propietat municipal i ja hi ha tres activitats extractives. L’aprovada de facto per l’Ajuntament, mitjançant l’esmentat contracte de lloguer, seria la quarta (molt a prop de la zona protegida de la serra). Desconeixem si l’empresa disposa ja del preceptiu projecte d’activitat extractiva, el pla de regeneració o si ha dipositat ja la finança a la Generalitat per al pla de regeneració… Si no és així, sembla que és començar la casa per la teulada, ja que la Generalitat podria no autoritzar el projecte.

Per tot això, diem que ja hi ha prou activitats extractives a Ulldecona, que s’investiguin les irregularitats (algun organisme controla que es respecti la legalitat a les activitats extractives?), que les administracions vetllin perquè es faci una correcta restauració de les finques explotades, que es faci un millor ús dels diners públics i que es reguli un perímetre de protecció eficaç (de 1000 o 1500 metres, depenent del jaciment) per als jaciments arqueològics.

Exigim que, donat l’elevat nombre d’activitats extractives a Ulldecona, s’elabori un pla estratègic d’activitats extractives (què es vol, com es vol, fins quan es vol?) entre sindicats, entitats municipals, partits polítics, persones interessades i Ajuntament.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *