Escàndol a Botarell: investiguen greus irregularitats d’una empresa, arran d’una pols blanca que inunda els camps de conreu

El GEPEC-EdC, la Plataforma "Salvem Els Revallars" amb INSTA presentem al·legacions a la legalització d’una planta de residus de construcció.

img68

Ja fa molts anys que la Plataforma veïnal “Salvem els Revallars” es queixen de les afectacions que té tant pels veïns com pel medi ambient, la planta de residus de construcció de l’empresa Vivanco-Hernández al municipi de Botarell.

Molts dels cultius agrícoles i habitatges de la zona estan totalment coberts per una pols blanca procedent de l’activitat de l’empresa.  Arran d’això, s’ha pogut constatar que aquesta empresa, dedicada a la trituració d’àrids i la gestió de residus de la construcció, no compleix amb els requisits que exigeix la normativa d’aplicació per fer-ho, i estan donant lloc a pràctiques il·legals per part de l’empresa.

Al·legacions a l'intent de legalització de les activitats

El passat el 24 d’agost, el GEPEC-EdC, juntament amb la Plataforma “Salvem Els Revallars” i el servei jurídicd’INSTA varen presentar al·legacions a la documentació relativa al Pla Especial Urbanístic Autònom del sector “Els Revallars” prèvia notificació de  l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona (OTAATA), per tal de determinar, si aquest instrument urbanístic s’ha de sotmetre al tràmit d’avaluació ambiental estratègica ordinària i l’abast de l’estudi ambiental estratègic.

Els principals punts de les al·legacions han estat:

  • Reducció del número de parcel·les entre el projecte de l’empresa i la documentació pública del tràmit.

    Al març de 2024, es va publicar al DOGC un Acord de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona en el qual s’aprovava inicialment el Pla Especial Urbanístic Autònom promogut per Vivanco-Hernández, S.A., per fer compatible l’activitat de gestió de residus de la construcció de l’empresa amb la normativa urbanística actual.

    Es va observar una incongruència en la informació pública, la documentació urbanística i la documentació ambiental es van elaborar fent referència a 6 parcel·les. No obstant això, si es compara aquesta informació amb la del projecte presentat per Vivanco-Hernández, s’observa com aquesta inclou aquestes parcel·les, més 3, un total de 9. Això significa que s’exclouen tres parcel·les en la documentació urbanística , i que el projecte segueix tenint les mateixes característiques. Aquestes parcel·les estan destinades a l’emmagatzematge de materials com grava, sorra i altres elements.

 

Plànol 1. Afectació real de les activitats de Vivanco Hernández, S.A. al T.M. de Botarell. En verd la parcel·la 71, on l’empresa únicament té llicència ambiental per triturar àrids (que no residus de la construcció); aquesta llicència presenta mancances de caràcter essencial a la llum de l’article 49 de la Llei 20/2009. En taronja les parcel·les que integren l’àmbit del Pla Especial segons la darrera versió presentada per la mercantil (parcel·les 70, 71, 25,26, 27 i 28 del polígon 3). Actualment aquestes parcel·les es troben afectes a activitats sense les corresponents llicències. En lila la totalitat de parcel·les afectades per les activitats de l’empresa (s’afegeixen les parcel·les 105, 106 i 73 del polígon 3) on tampoc existeixen permisos per dur a terme activitats en aquestes parcel·les. Font: elaboració pròpia a partir del Mapa Urbanístic de Catalunya.
  • Afectacions de l’empresa en la salut de les persones i en els habitatges

 

Les totxanes i el ciment, procedents dels materials de construcció que es trituren a la planta contenen grans quantitats de sílice. Això és degut, al molí triturador que funciona sense les mesures adequades per reduir tant el soroll com la pols que es genera durant el procés de trituració.

 

El sílice, la pols resultant pot tenir greus conseqüències per la salut humana si no es prenen les mesures preventives necessàries per a que no es dispersi.

  • Afectacions en la biodiversitat, cultius i espècies.

L’activitat realitzada també ha estat causant greus danys a la biodiversitat, en cultius propers, afectant els arbres dels camps adjacents i la seva productivitat, o en espècies, com l’àliga cuabarrada.

Per aquests motius,des del GEPEC-EdC i la Plataforma Salvem Els Revallars demanen que la tramitació del Pla Especial promogut per Vivanco-Hernández, S.A., així com el tràmit d’Avaluació Ambiental Estratègica s’aturi. És necessari que, en el cas que es vulgui desenvolupar l’activitat de gestió de residus de la construcció per part de Vivanco-Hernández SA. al terme municipal de Botarell es presenti documentació que sigui veraç i representativa d’un projecte real, i no un retall.



comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *