El gaig blau torna a l’Alt Camp gràcies a la recuperació dels guarets

El GEPEC-EdC realitza un projecte de millora dels sòls agrícoles que ha contribuït a l’establiment de diverses parelles d’aquesta au a la Plana de Secà de l’Alt Camp

DSCN06651

Aquest any des del GEPEC-EdC hem estat fent el seguiment de 7 nius de gaig blau (Coracias garrulus) amb un balanç molt positiu de supervivència: s’han anellat 17 dels 20 polls supervivents, fet que suposa l’establiment de diverses parelles d’aquesta au a la zona.

a prop de 10 anys que el GEPEC-EdC va iniciar el projecte de conservació del gaig blau (Coracias garrulus) instal·lant una xarxa de caixes niu a la comarca de l’Alt Camp. Aquesta iniciativa pionera va néixer amb l’objectiu de fomentar l’establiment d’una població estable d’aquesta au tan emblemàtica i valuosa per als conreus, on exerceix un important paper com a controlador natural de plagues.

Durant el projecte, s’han realitzat estudis i anàlisis de sòl per avaluar la recuperació de la microbiota, el segrest de carboni i la millora de la fertilitat. Les finques en guaret han presentat valors superiors de biomassa microbiana, matèria orgànica, humitat i carboni orgànic en comparació amb camps conreats recentment. Aquestes dades confirmen que el guaret no només regenera el sòl, sinó que actua com a eina efectiva per combatre el canvi climàtic i reforçar la salut dels ecosistemes agrícoles.

Paral·lelament, s’han dut a terme seguiments de biodiversitat en diferents guarets de la Plana, analitzant la presència i abundància d’aus estepàries, com el gaig blau i, petits invertebrats. També han participat en el projecte, un ramat de cabres i ovelles de la zona, que han ajudat a mantenir i gestionar de manera natural els guarets i altres zones obertes. La pastura controlada no només ajuda a reduir el risc d’incendis eliminant l’excés de vegetació, sinó que també crea les condicions ideals perquè espècies d’aus estepàries, algunes d’elles en perill d’extinció, puguin nidificar al terra. 

Aquest conjunt d’estudis permeten demostrar els beneficis ambientals de la tècnica del guaret i posar en valor la feina de la pagesia com a motor de serveis ecosistèmics essencials per a la societat.

El projecte LIFEeCOadapt50 vol contribuir a impulsar l’adaptació al canvi climàtic a nivell local. És  present a tot Catalunya, liderat per la Diputació de Barcelona. Al Camp de Tarragona executa accions de la mà del Leader del Camp, amb el suport del Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

A més, també han col·laborat dues empreses, com son Mas Vicenç i BUFF.

Amb aquests avenços, el GEPEC-EdC reafirma el seu compromís per un territori més resilient, més biodivers i més preparat per afrontar els reptes del canvi climàtic, alhora que reivindica el valor ambiental i social de les pràctiques agràries tradicionals i sostenibles.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *