El futur de la Terra Alta en perill per la massificació de les eòliques

Presentem al·legacions a tres nous projectes de parc eòlics a la Terra Alta, la comarca més castigada per la massificació de renovables.

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash

El passat dilluns 3 de juny, vam presentar  al·legacions a tres nous parcs eòlics a la Terra Alta, una de les comarques més castigades per la massificació de renovables.

Els tres parcs eòlics que es volen construir: Les Crestes, El Calvari i Fontcalda, tindran una potència total de 49 MW per projecte, i comptaran amb 31 aerogeneradors d’aproximadament 200 metres d’alçada, amb dues línies aèries d’alta tensió d’uns 36 km en total. 

Representació de les figures ZEPAs, XN2000 i Ibas els tres parcs eòlics. Font: Elaboració pròpia a partir de Hipermapa.

Aquests tres parc eòlics es situen a les zones pròximes de la Xarxa Natura 2000 i que alhora se superposen amb l’espai ZEPA (Zona de protecció per a la Aus) el “Matarraña-Aiguabarreix” i el de “Tossals d’Almatret i Riba-roja” .

Concretament, els projectes de Les Crestes i el Calvari, tenen un afectació directa, ja que entre alguns dels aerogeneradors i la XN2000 només hi ha una distància de 50 metres, per tan la instal·lació afectaria greument a la biodiversitat de l’espai, el qual té un índex de connectivitat molt elevat.

Els projectes també podrien tenir afectacions en la biodiversitat afectant a espècies protegides, de les quals es pot destacar el milà reial, el voltor comú, l’àguila marcenca o l’àguila daurada, estant el milà reial en perill d’extinció. Destacar també, la presència del mussol comú i l’enganyapastors.

També es tem per les col·lisions entre aus i aerogeneradors, ja que segons molts estudis fets, aquests representen una amenaça per a la fauna sobretot entre les poblacions d’aus rapinyaires i ratpenats. Al cas ara en qüestió, les dues espècies més abundants serien el voltor i l’àguila marcenca, i els mateixos estudis d’impacte ambiental van determinar que la incidència dels tres parcs eòlics sobre els voltors seria molt elevada.

L’àrea del projecte eòlic “El Calvari” es troba parcialment entre un dels territoris d’àguila cuabarrada: vuit dels deu aerogeneradors es localitzen dins d’una d’aquestes àrees que poden ser problemàtiques per a aquesta espècie.

Un altre punt importat que s’ha al·legat és l’impacte paisatgístic del projecte. L’àmbit on es vol projectar la instal·lació representa l’últim espai lliure de centrals eòliques a la comarca de la Terra Alta, caracteritzada pel seu altiplà, que inclou els municipis de la Pobla de Massaluca, la Fatarella, Batea, Vilalba dels Arcs i Gandesa (Figura 2). Implementar aquest projecte a la zona de Batea afectaria l’última àrea sense aerogeneradors de la comarca, una zona crucial per mantenir la integritat visual i paisatgística. Cal preservar aquesta unitat de paisatge que defineix el territori tal com era en el passat i que encara no ha sigut antropitzat.

Parcs eòlics a Catalunya (marcat en verd) i zona on es preveu la implementació dels tres parcs eòlics. Font: Hipermapa.

El futur de la Terra Alta en perill

La comarca de la Terra Alta es caracteritza per tenir una baixa densitat de població, molta d’ella dedicada al treball del camp. No obstant això, en els últims anys, ha experimentat importants transformacions territorials principalment degudes a la situació geogràfica, que afavoreix la presència de forts vents degut a la seva ubicació dins de la Depressió de l’Ebre, així com per la implementació de línies de molt alta tensió (MAT) ja establertes. Per aquesta raó, les empreses energètiques han vist en la Terra Alta un lloc idoni per a la instal·lació d’aerogeneradors, on des fa temps el  GEPEC-EdC està treballant per aturar l’acceleració d’aquests projectes a la zona

El GEPEC-EdC remarca que no es pot permetre que la zona de la Terra Alta, amb uns valors naturals i paisatgístics tan elevats, es converteixi en un macro-polígon industrial d’infraestructures energètiques, cal instal·lar projectes de renovables allà on es necessita l’energia. No té sentit posar en perill espècies en situació de vulnerabilitat o en perill d’extinció a Catalunya. Si es vol conservar la biodiversitat que queda a Catalunya, s’han de preservar àrees tan rellevants com aquesta.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *