Dos nous macro-poligons industrials amenacen el Camp i les Terres de l’Ebre

El GEPEC-EdC presenta consideracions als dos projectes que tindran greus afectacions pel territori i la biodiversitat

poligon

A finals del 2024  la Generalitat de Catalunya va iniciar diversos processos d’avaluació ambiental per tal d’ establir les condicions urbanístiques necessàries per a la creació de noves àrees d’activitat econòmica que donin resposta a les futures demandes de sòl a la Plana de l’Alt Camp i al Baix Ebre.

Aquests projectes es desenvoluparan seguint la línia d’actuació de l’Estratègia Territorial per a la Localització de Nous Sectors d’Activitat Econòmica i del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 (PNI) que el Govern va elaborar, per tal d’impulsar grans sectors d’activitat econòmica estratègics per al país i per facilitar la implantació de noves activitats que requereixen de grans extensions de terreny per desenvolupar la seva activitat. 

Des del GEPEC-EdC hem estat treballant el tema i hem presentat consideracions als dos projectes, ja que ens toquen de ben aprop.

Polígon Catalunya Sud

Entre els termes municipals de Tortosa i l’Aldea actualment es troba un dels polígons més grans de les Terres de l’Ebre, conegut com Polígon CatSud. Ara el nou Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica Catalunya Sud vol reordenar i ampliar aquest polígon dins un àmbit d’estudi d’unes 675 ha més 92ha més que ocuparia la terminal ferroviària internmodal.

Les Terres de l’Ebre estan reconegudes com a Reserva de la Biosfera una figura de protecció que atorga la UNESCO en zones amb un alt valor pel que fa a la biodiversitat , tanmateix, això entra en contradicció amb el nou model que es vol implementar de grans zones industrials.

Des del GEPEC-EdC es tem per l’impacte que podrà tenir sobre el sòl agrícola on està ubicada l’ampliació, les seves construccions de pedra seca i biodiversitat, així com l’afectació sobre les aigües superficials i subterrànies

D’altra banda, aquest projecte contribuirà a la fragmentació dels hàbitats, ja que la creació d’una àrea industrial de grans dimensions provocarà una alteració substancial dels ecosistemes naturals, tot afectant directament la biodiversitat local i els hàbitats d’interès, especialment els de la parella d’àligues cuabarrades present a la zona ampliable.

Aquestes consideracions s’han realitzat conjuntament amb altres entitats del territori com son: ADACILL, AMEBESANA, Associació de veïns Badó Masroig, Ecologistes en Acció de Tarragona i Terres de l’Ebre, Plataforma M’estimo les Terres de l’Ebre.

Polígon Alió i Vila-rodona

A la Plana de l’Alt Camp, entre els termes municipals d’Alió i Vila-rodona també es vol ubicar un polígon de característiques similars al CatSud amb una afectació de 360ha.

El Govern justifica la importància d’implementar el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica d’Alió i Vila-rodona amb tres punts fonamentals: per la connectivitat viària, per la implantació de noves indústries de gran format (amb parcel·les de 20, 50 i fins a 100 hectàrees) i per la seva ubicació estratègica en relació amb nodes d’activitat econòmica.

No obstant, des del GEPEC-EdC veiem que el projecte pot tenir greus afectacions degut a estar ubicat a una zona d’espais agrícoles i amb força presència de construccions de pedra seca. L’Alt Camp és la comarca que compta amb una de les majors concentracions d’aquest tipus de construccions, però en el projecte no s’especifica com es garantirà la seva preservació.

També cal esmentar, la presència de biodiversitat, amb una forta presència d’espècies d’ocells esteparis, com la ganga (Pterocles alchata), la xurra (Pterocles orientalis) el sisó (Tetrax tetrax), o el gaig blau  (Coracias garrulus). En el cas del Gaig blau, des del GEPEC-EdC ja fa un temps que estem realitzat un projecte per preservar l’espècie i el seu hàbitat.

Des del GEPEC-EdC exigim a les administracions un desenvolupament sostenible del territori que tingui en com compte la biodiversitat, l’entorn i la gent que hi viu. La construcció d’aquests grans macropolìgons, ubicats en grans parcel·les està basat en un model industrial caduc.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *