Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 Dos estudiants de la URV creen apps pel seguiment de la tortuga babaua i el corriol camanegre - GEPEC-EdC
Search
Close this search box.

Dos estudiants de la URV creen apps pel seguiment de la tortuga babaua i el corriol camanegre

Les aplicacions mòbil facilitaran el seguiment d'aquestes dues espècies durant la temporada de nidificació a les nostres platges

IMG_8021

Dos estudiants del grau en Enginyeria Informàtica de la URV, Sergi Sigró Barruz i Arnau Pelejà Pi, han dissenyat i desenvolupat unes aplicacions mòbils per al seguiment i conservació de dues espècies del territori en perill d’extinció: la tortuga babaua i el corriol camanegre. Les aplicacions oferiran a la ciutadania i als voluntaris del GEPEC-EdC les eines necessàries per al seguiment i gestió de les espècies. Entre altres, fer torns en la custòdia dels nius de la tortuga babaua i registrar observacions i localitzacions del corriol camanegre.

Ambdues aplicacions son el resultat dels seus Treballs de Fi de Grau, que s’han emmarcat en el Programa d’Aprenentatge Servei (APS) que ofereix la URV, pionera en aquesta metodologia. Es tracta d’una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i servei a la comunitat, de manera que els estudiants es formen donant resposta a necessitats d’una entitat del territori, com és el nostre cas.

La vigilància de la tortuga babaua

Sergi Sigró Barruz, autor del treball “Desenvolupament d’una aplicació mòbil per a la gestió de voluntariat tortuga al litoral català”  ha centrat el seu treball en el desenvolupament d’una aplicació mòbil per a la conservació i vigilància de la tortuga babaua a les platges de Catalunya, que proporciona informació rellevant, facilita la protecció dels nius a través de torns i ofereix una eina de gestió entre voluntaris i tècnics.

L’estudiant ha valorat l’experiència com a única i gratificant, i està convençut que la seva aplicació serà de gran utilitat: “L’aplicació encara té molt potencial i, juntament amb el GEPEC-EdC, s’aconseguirà crear una App molt potent”, ha afirmat.

Seguiment dels nius del corriol camanegre

Per la seva banda, Arnau Pelejà Pi ha explicat que la necessitat del GEPEC-EdC per crear un mitjà més eficaç per compartir dades sobre la presència de nius del corriol camanegre a les platges del litoral el va motivar a centrar el seu treball en una aplicació mòbil que simplifiqui aquest procés, que fins al moment tenia lloc a través de grups de WhatsApp.

En aquest sentit, el seu projecte, “Disseny d’una aplicació mòbil de ciència ciutadana per l’observació del corriol camanegre”, se centra en el disseny d’una App amb una interfície intuïtiva i opcions prèviament definides que permeten als voluntaris crear observacions de manera més ràpida i senzilla. Addicionalment, “permet als tècnics descarregar les dades en format Excel o veure-les en un mapa per al seu posterior tractament i anàlisi”, ha explicat l’autor.

Tot i que la primera versió encara no està disponible per a tothom, ha comptat amb les propostes de voluntaris per millorar algunes opcions.

Pelejà ha valorat com a “enriquidora” l’experiència, tant a nivell acadèmic pels coneixements adquirits, com per l’impacte social que comporta: “L’experiència m’ha permès veure de primera mà el procés de creació d’una aplicació mòbil i, juntament amb això, cooperar amb el GEPEC ha estat gratificant”, ha explicat.

Descarrega't l'aplicació al teu mòbil

Les dues aplicacions anomenades Corriol App i Tortu App ja es poden trobar disponibles a les principals botiges d’aplicacions.

Corriol app

Tortu app

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *