FITXA TÈCNICA
Municipi: Cornudella de Montsant
Comarca: Priorat
Tipus de propietat: privada
Tipus d’acord: Reserva de Natura Voluntària amb pla de gestió i Pla simple de Gestió Forestal. Estudi d’impacte i integració paisatgística “Restauració del Mas de Salin per a ús d’habitatge rural i allotjament turístic”
Superfície: 20,9 ha
Figures de protecció: XN2000 Muntanyes de Prades i PEIN Muntanyes de Prades
Data d’acord: 01/03/2010
PROJECTES RELACIONATS: Àguila cuabarrada, Pol·linitzadors salvatges
El Mas del Salin és un terreny situat a uns 850m d’alçada amb part del perímetre envoltat de cingleres amb vistes a Siurana, al pantà i al Parc Natural de la Serra de Montsant. La resta de finca limita amb Gallicant, el puntal de Salin, i està format per un 10% de conreu d’ametllers (cultivats en terrasses) i algunes oliveres en recuperació i la resta de massa forestal.
Els boscos estan formats per pinedes submediterrànies de pinassa i bosc mixt de caducifolis als sectors més humits (blades, aurons, roures, etc.). També s’hi alça una pineda de pi roig, pineda de pi blanc i alzinars, amb unes 230 espècies diferents de flora. Pel que fa a la fauna destaca l’àliga cuabarrada, que sobrevola la finca i troba en els espais oberts l’hàbitat per alimentar-s’hi, però també hi trobem el falcó pelegrí nidificant a les cingleres properes.
Actualment la finca es destina a l’ecoturisme i disposa d’una masia destinada al turisme rural totalment sostenible i utilitzant energies renovables, amb plaques solars, caldera de biomassa i energia eòlica per a la instal·lació eòlica i plaques tèrmiques per l’aigua calenta. El mas vas ser rehabilitat pels propietaris i segons els historiadors podria ser del segle XIII.
OBJECTIUS
- Contribuir a la conservació de l’àliga cuabarrada, a la biodiversitat de l’espai coherent amb l’ecoturisme, l’explotació rendible de l’ametller ecològic, la prevenció d’incendis forestals i la gestió ecològica del bosc, esdevenint model i llavor positiva per a la resta del territori.
- Acollir fauna i flora important per a la biodiversitat.
- Ordenació de l’accés motoritzat i estimular un ús públic responsable i evitar la sobrefreqüentació d’aquests espais.
- Contribuir a la conservació d’insectes pol·linitzadors.
- Adaptació dels boscos de pinassa al canvi climàtic, a la millora de la resistència i resiliència i a la conservació dels valors naturals.
- Augment de la difusió i sensibilització dels valors naturals i tradicionals d’aquest espai mitjançant jornades de voluntariat i l’integració del model ecoturístic amb la custòdia del territori.
ACTUACIONS
- Elaboració d’un inventari de valors naturals i culturals de la finca.
- Realització de treballs de voluntariat forestals i educatius de millora.
- Construcció d’una bassa per amfibis, amb plantacions d’arbustos de fruit al voltant per formar una tanca vegetal.
- Instal·lació d’abeuradors per a la fauna.
- Creació conjuntament amb altres espais en custòdia del GEPEC-EdC d’estacions de pol·linització amb la instal·lació d’arnes amb la finalitat de sensibilitzar sobre la importància de protegir els eixams silvestres. Actualment es disposa de diferents arnes d’abelles per a l’aprofitament apícola.
- Redacció d’un Pla de Gestió per a afavorir la biodiversitat i la conservació d’aquests espais i inclusió de la finca al projecte de conservació de l’àliga cuabarrada.