Els monjos del Monestir de Poblet van conservar durant centenars d’anys un bosc que, en perdre la seva titularitat, va perdre també bona part dels arbres vells de les actuals 3500 hectàrees. Malgrat la gran pressió que pateix per part dels visitants, el bosc de Poblet conserva prou bé el seu patrimoni i es complementa amb l’extraordinari conjunt monacal de la plana.

Què s’hauria de fer?

El Parc Natural de les Muntanyes de Prades va ser un dels primers parcs catalans a plantejar-se per a la seva conservació. Les reticències de les persones responsables, que desconeixen els avantatges de realitzar aquest pas, així com els interessos especulatius aliens a l’interès públic, de moment han fet impossible la col·laboració. 

La tasca del GEPEC-EdC

El GEPEC-EdC té un acord de custòdia signat amb el Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet per tal d’afavorir la conservació de l’espai. El projecte de tres anys que és el Voluntariat Boscos Mediterranis, nascut d’aquesta aliança entre el PNIN de Poblet i el GEPEC-EdC, és una iniciativa que busca aproximar la ciutadania a la gestió forestal.

El projecte es materialitza amb l’organització de diverses jornades de voluntariat, en les quals les persones participants realitzen tasques de gestió del bosc de Poblet. Aquestes tasques es basen en mantenir la xarxa de senders i fonts, dur a terme treballs de prevenció d’incendis, millorar infraestructures gestionades pel Paratge, fer treballs de coneixement del medi per protegir-lo, etc.

Com pots ajudar?

Les jornades del Voluntariat Boscos Mediterranis són gratuïtes i estan obertes fins finals del 2020 a totes aquelles persones adultes que vulguin ajudar a deixar el bosc de Poblet millor de com l’han trobat. Dóna un cop de mà i aplica tècniques de conservació del medi en un espai incomparable!

Les jornades de voluntariat poden ser d’un dia (dissabte), dos (cap de setmana) o tres (ponts i festius), i estan limitades a 15 places cadascuna. L’organització es fa càrrec dels àpats i en les estades de dos o tres dies ofereix allotjament a les dependències del Monestir de Poblet al preu de 5€ la nit. Es demana també a cada persona participant que dipositi una fiança de 20€ al fer la inscripció i que serà retornada al finalitzar el voluntariat.