El canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitats i l’entrada de plantes exòtiques posen el nostre medi natural en perill. Per culpa d’això, les espècies de flora més rares de les 15.000 que gaudim en l’actualitat poden desaparèixer. I és que les nostres plantes autòctones constitueixen un jardí molt ric però a la vegada molt fràgil que cal ajudar a recuperar i conservar.

Què s’hauria de fer?

Els centres de referència de l’Estratègia Catalana de Conservació ex-situ de flora vascular amb prou feines sobreviuen. Algun ha desaparegut malgrat l’emergència en biodiversitat que patim, mentre que al sud de Catalunya directament no n’hi ha cap. Ens cal incentivar l’aparició de nous centres d’aquest àmbit i apostar per plans de recuperació de plantes amenaçades. En paral·lel, el país té uns grans professionals i empreses capdavanteres en jardineria que caldria incorporar a l’estratègia, facilitant que participin en la recuperació d’espècies. Finalment, també seria de gran ajuda la implicació dels centres educatius més propers a la distribució de determinades espèci

La tasca del GEPEC-EdC

A la finca que té en custòdia a la cala del Canyadell d’Altafulla, el GEPEC-EdC gaudeix d’un viver experimental de plantes autòctona gràcies a les col·laboracions d’empreses, administracions i persones particulars. En aquesta instal·lació fa anys que experimentem amb diferents espècies autòctones i fem créixer plantes que després serveixen per les recuperacions d’ecosistemes que realitzem. 

Com pots ajudar?

Si t’apassiona la jardineria o simplement tens sensibilitat pel medi ambient pots unir-te al grup de voluntariat del GEPEC-EdC per contribuir en la cura del viver del Canyadell. Vine i ajuda a recuperar la flora autòctona!