El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 8

Caixa niu i refugi per a ratpenats Schwegler 1FFH

  • Dimensions: 87,5 cm d’alçada x 24,5 cm d’amplada x 19 cm de profunditat
  • Pes: 16 kg
  • Materials: Barreja de fusta i ciment


Aquest és un refugi universal per ratpenats, equipat amb un bon nombre d’escletxes i forats per habituar espècies de tota mena, dos compartiments i un sostre alt que afavoreix el microclima interior. A més, el disseny arrugat del material facilita que les cries petites s’agafin a les parets amb facilitat.

Donat el gran nombre d’espècies de ratpenats que aquest refugi pot acollir no seria estrany veure-hi un ratpenat cuallarg europeu (Tadarida teniotis), sobretot si situem la caixa en una paret ben alta d’un edifici urbà. Aquesta és, la segona espècie de ratpenat més gran dels Països Catalans, anomenat “cuallarg” perquè la meitat de la cua sobresurt del patagi.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

El Programa de Seguiment de Ratpenats de Catalunya, la metodologia del qual s’ha fet servir per la col·locació de refugis i control de ratpenats, és una iniciativa en conveni amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’entitat Galanthus.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Si mai entra un ratpenat per accident a casa i vols que surti, només has de deixar la finestra ben oberta i esperar que es faci de nit. Si la cambra està tranquil·la i fosca, el més probable és que el ratpenat surti per on ha entrat.