El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 6

Caixa niu plana per colònies Schwegler 3FF+

  • Dimensions: 27 cm d’amplada x 43 cm d’alçada x 20 cm de profunditat
  • Pes: 9,5 kg
  • Materials: Barreja de fusta i ciment


Un refugi gran com aquest és ideal per a totes les espècies que ocupen caixes-niu, ja que ofereix una varietat d’espais i permeten la mobilitat dels animals per adaptar-se a la temperatura. A més, l’entrada està adaptada assegurar un accés segur així com per evitar l’excés de llum incidental.

D’entre les espècies que poden formar la seva colònia en aquest model de refugi hi ha el ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii), present al llarg d’Europa i localitzable a tota Espanya (a excepció de les zones àrides del sud-est de la península). Té les orelles i el musell allargats, però les orelles curtes, i pot arribar a pesar fins a 15 g.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Durant la pandèmia de la Covid-19, els ratpenats han estat injustament assenyalats com la causa del brot. I és que el coronavirus és una malaltia humana i transmesa per humans, no pas per ratpenats, que com a espècie de fauna salvatge té uns virus SARS diferents als de les persones.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Dins els protocols del Programa de Seguiment de Ratpenats també hi ha QuiroRius (https://rius.ratpenats.org/inici/), que es centra en els recursos fluvials com a indicadors de la qualitat de l’aigua i dels boscos de ribera. El pot realitzar qualsevol persona no experta que tingui ganes de realitzar un recompte dels ratpenats en un espai fluvial.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.