El Sender dels Ratapatxets del GEPEC-EdC

Punt d'observació 5

Refugi artesanal de fustes de palet

  • Dimensions: 70 cm d’alçada x 15 cm d’amplada x 10 cm de profunditat
  • Pes: 3 kg
  • Materials: Fustes de palet netes,  cargols d’acer inoxidable, oli de llinosa.

 

Aquest refugi, original del GEPEC-EdC i testat amb èxit al Bosc de Vicenç (El Catllar), permet l’acollida de pipistrel·les i és de molt ràpida construcció. El més important és que l’entrada tingui 15 mm d’ample, que les juntes tinguin un llistó de reforç i que enlloc de claus s’utilitzin cargols. El seu seguiment es pot dur a terme mirant amb un mirall tot reflectint la llum del sol.

Un ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus), que buscar refugi sota escorces i en estructures similars, podria perfectament instal·lar-se en aquest refugi. Aquesta és una espècie de mida petita, caracteritzada sobretot per les seves grans orelles de forma trapezoidal que, unides al centre del cap, tenen aspecte frontal.

Informa’t!

Al món hi ha més de 1400 espècies diferents de ratpenat, la qual cosa converteix aquest grup en el segon més divers pel que fa a mamífers després dels rosegadors. A la Península Ibèrica podem arribar a trobar fins a 32 espècies de ratpenat.

Els ratpenats són criatures molt intel·ligents i socials, que formen grups complexos i estableixen forts vincles. Els grans grups de ratpenats es componen de comunitats més petites, d’àmbit familiar, capaces de reconèixer-se i comunicar-se amb altres comunitats.

Actua!

Moltes poblacions de ratpenats han gairebé desaparegut a causa de l’activitat humana i la destrucció del medi. Per què no ajudes instal·lant refugis a casa teva o a prop d’ella? Per comprar una caixa niu o bé aprendre com construir-te’n una visita el projecte Ratapatxets del GEPEC-EdC.

Encara dins el Programa de Seguiment de Ratpenats, QuiroRefugis (https://refugis.ratpenats.org/inici/) és un protocol d’actuació dedicat al control de la població de ratpenats que viu en refugis naturals i artificials

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.